Kitty och minkmysteriet

– Hjälp, skrev Kitty och tog ett jättekliv för att undgå att bli påkörd av bilen som rusade. Hon hann precis undan. Istället kraschade bilen rakt in i entrén till mrs Martins hus, varpå dörren öppnades och mrs Martin kom utspringandes.
I den kvaddade bilen hittar Kitty och mrs Martin en medvetslös kvinna som de hjälpts åt att bära in i huset. Snart kvicknar kvinnan till och presenterar sig som mrs Channing, vd för AB Lyxpäls. Det förklarade den dyrbara minpälsen som hon bär.
Så snart Kitty konstaterat att mrs Channing var ok, skyndade hon sig hem. Hon behövde packa innan en resa. Men resan blir snart uppskjuten. Det visar sig nämligen att mrs Channing flytt fältet. Det verkar dessutom vara något lurt med AB Lyxpäls och de aktier som mrs Channing sålt till flera personer i trakten. Kitty måste lösa mysteriet – hennes heder står på spel.

The mystery at the ski jump
Det amerikanska originalomslaget.

Det här äventyret kommer att ta Kitty och hennes vänner både till New York och Montreal i Kanada. På resans gång träffar Kitty både nya och gamla vänner. Chuck Wilson lär henne att åka skidor och gör henne till isprinsessa för en kväll. Hon träffar också John Horn som kan allt om minkuppfödning och själv har en som husdjur.

Utöver det figurerar alla andra också. GeorgeBess, Carson, Hannah, Eloise, Ned och hans två vänner Burt Eddleton (som i och för sig har döpts om till Bert i min version) och Dave Evans.

Här kan du lyssna på det första kapitlet i boken:

Ett av Heglands bästa omslag

Ursprungligen skrevs boken av Alma Sasse, 1952. I Sverige släptes den för första gången 1967. Jag har alltid tyckt att omslaget känns väldigt inspirerat James Bond – On Her Majesty’s Secret Service. Fastän filmen släpptes två år senare. Det tidstypiska svenska omslaget gjordes av Bertil Hegland.

En poster för filmen "On Her Majesty's Secret Service" med George Lazenby som James Bond.
En poster för filmen ”On Her Majesty’s Secret Service” med George Lazenby som James Bond.

Själva boken

Det finns en hel del lustiga saker med den här boken. För det första är tryckfelsnisse framme. Han döper helt oförklarligen om Bess till Betty. Roligt! 🙂

Bess, Betty… eller hur var det nu?

Sedan omnämns plötsligt ”My fair lady”. Kittyböcker brukar annars inte innehålla referenser till annan popkultur. Så jag hajade till när jag läste det.

Sedan är det mycket skidsport och eftersom jag läste den här boken i februari passade det mitt humör fint. Ändå räcker det inte riktigt hela vägen.

Genom boken är Kitty på jakt efter Mitzi Channing och hennes gäng som inte drar sig för att lura gamla damer eller stjäla pälsar. De är också fiffiga som stjäl Kittys namn. Vilket också gör att Kitty själv hamnar i trubbel. So far so good. Problemet är att de sista 50 sidorna går på tomgång. Tills vi äntligen kommer till upplösningen. Min slutsats är att mysteriet inte är tillräckligt komplicerat för att fylla närmare 200 sidor.

Jag gillar detaljerna mer än helheten. Så det blir en svag trea.

Illustration från den amerikanska versionen av boken.
Illustration från den amerikanska versionen av boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Helheten är för tunn.
Bäst: Dansscenen med Chuck Wilson. Läs här: 🙂

Kitty och Chucks danscen.
En ivrig dans.

Övrig information

Antal sidor: 187
Femte  upplagan
Tryckt i Falun, 1968
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 1344-1345
Upplagor:
1-4 – 1966
5-8 – 1968
9 – 1970
11 – 1977
12 – 1980
13 – 1987
14 – 1992
15 – 1997

Originaltitel: The Mystery at the Ski Jump
Utgivningsår i USA: 1952
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och nyckelmysteriet
Nästa bok: Kitty och den maskerade mannen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *