Kitty och cirkusmysteriet

Kittys faster Eloise ger henne ett vackert guldarmband med ett antal olika hästberlocker. En av dem saknas och Kitty får veta att armbandet ursprungligen var en present från en drottning till en mycket berömd cirkusartist. Efter en tragisk olycka försvann hon och förmodas ha avlidit av skadorna. Nu när smycket mystiskt har dykt upp igen bestämmer sig Kitty för att undersöka fallet närmare. Spåren leder till Sims Cirkus där hon träffar Lolita som har en berlock som liknar dem på Kittys armband.

Det amerikanska originalomslaget.
Det amerikanska originalomslaget.

Det ska senare visa sig att Lolita har fastnat i någon form av trafficking av den elaka cirkusdirektören Herr Kroon. Det visar sig nämligen att hennes mor mycket riktigt är den rättmätiga ägaren av armbandet. Kitty bestämmer sig för att hjälpa henne, vilket bland annat leder till att hon tillfälligt börjar vikariera som hästakrobat på Sims Cirkus. I samband med det dyker stiftar Kitty bekantskap med ännu fler obehagliga typer.

Hästakrobaten Yana Shanikova

Harriets och Rickards första bok

Det här är den 31:a boken i serien om Kitty Drew och det unika med den är att det är den första som Harriet Stratemeyer spökskrev själv. I alla fall enligt henne själv. Jag skriver det eftersom hon länge låtsades vara den verkliga författaren bakom samtliga böcker. Tills hon blev motbevisad under en rättegång.

Boken släptes usprungligen 1953 i USA. Samma år som Dwight D. Eisenhover och Josip Broz Tito tillträder som ledare för USA respektive Jugoslavien. I England kröns även Elisabeth II som drottning. ”Playboy” släpper sitt första nummer med Marilyn Monroe och i Sverige utexamineras vår första manliga sjuksköterska.

Det skulle ändå dröja femton år innan ”Kitty och cirkusmysteriet” gavs ut i Sverige. Då skulle det vara med en ny stil. Rickard Lüsch skulle nämligen ta över som illustratör efter att Bertil Helgand tvingats sluta.

Slutsats och betyg

Det man måste köpa när man läser den här boken är att Kitty som vanligt är helt fantastiskt begåvad. Efter ett par veckors träning är hon tillräckligt duktig för att kunna ersätta en ordinarie hästakrobat. Det är inte rimligt, det är Kitty.

Annars gillar jag den här boken. Cirkusmiljön är tacksam och bara det gör allt lite mer spännande och exotiskt. Jag tycker också att historien känns spännande med de försvunna föräldrarna. Sedan blir jag förvånad när det senare framgår att Lolita har utsatts för trafficking. Det är mörkt men beskrivs påfallande oproblematiskt:

Nåja, det är ju en barnbok, men ändå… Stackars Lolita. 🙁

Jag ger den här boken en fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det är overkligt att Kitty börjar vikariera som hästakrobat.
Bäst: Att George och Kitty helt plötsligt lämnar cirkusen, långt innan upplösningen. Och jag tänkte.. ”hur tusan ska det gå nu?”.

Övrig information

Antal sidor: 187
Femte  upplagan
Tryckt i Falun, 1968
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1402-1403
Upplagor:
1-5 – 1968
6 – 1970
7 – 1973
8 – 1976
9 – 1978
10 – 1980
11 – 1984
12 – 1987
13 – 1992
14 – 1997

Originaltitel: The Ringmaster’s Secret

Utgivningsår i USA: 1953
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och den maskerade mannen
Nästa bok: Kitty och de röda skorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *