Kitty och drakmysteriet

on

Plötsligt ringer Kittys faster Eloise Drew och ber Kitty om hjälp. Hennes asiatiska grannar verkar nämligen ha råkat i trubbel. Dels har dottern försvunnit, dessutom har farfadern som hon bor tillsammans med blivit bestulen. För att lösa mysteriet klär George ut sig som den unga kvinnan. Det leder dem in på en härva av mystiska intriger. Spåren leder flickorna till Hong Kong där Ned ansluter sig till dem. 

The mystery of the fire dragon - USA
Det amerikanska originalomslaget av boken.

På vägen till Hong Kong blir Kitty förbryllad över aktiviteterna i en bokhandel. Där hade den unga kvinnan, Chi Che arbetat innan hon försvann. Där springer Kitty även på en högljud äldre kvinna som beter sig mystiskt. Vet hon mer än hon vill avslöja?

Precis som i böckerna innan den här utspelar sig även det här mysteriet på en exotisk plats. I Asien. Mig veterligen är det första gången hon åker dit. Givetvis innebär det att vi även får en liten lektion i hur det är där. Bland annat besöker Kitty det kantonesiska operahuset i Hong Kong till stor belåtenhet.

Boken

Djonk
En kinesisk Djonk som även figurerar i boken.

Det här är den 38:e boken i bokserien om Kitty. Ursprungligen skrevs den av Harriet Stratemeyer 1961, samma år som muren mellan Öst- och Västberlin började byggas. Det året svor John F. Kennedy presidenteden samtidigt som maktkampen om vem som lyckades bäst i rymden fascinerade många. Den 12 april blev nämligen Jurij Gagarin den första människan i rymden. Och det är fem år innan kulturrevolutionen drar igång i Kina.

I Sverige gavs den här boken ut tio år efter USA och som vanligt gjordes omslaget av Rickard Lüsch. Jag tänker att det är en av hans mindre lyckade omslag. Halva Kittys ansikte ser liksom konstigt ut med håret hängande ner sådär. Synd på ett roligt tema annars.

Slutsats och betyg

Jag tycker den här boken är helt ok. Mysteriet känns helt ok och skurkarna måste vara de värsta Kitty satt dit på länge. Vilket gäng. Jag gillar också att Kitty för möjlighet att visa sina detektivskills, när hon lägger ihop ett och ett, listar ut saker och förföljer folk. Allt är inte slump. Även om det är himla behändigt att Ned råkar befinna sig i Hong Kong som utbytesstudent, just när det här mysteriet utspelar sig. 🙂

Sedan innehåller boken en del skumma grejer, som att George med lite smink plötsligt ser helt asiatisk ut. Och att Eloise lägenhet har ändrats från hur den brukar se ut. Actionfyllt är det också – två-tre kidnappningar, flygplansaction och den ena som förföljer den andra. Det är nästan aldrig en lugn stund. Vilket är som man vill ha Kitty.

Jag ger den här boken en fyra.

Mystery of the fire dragon - Illustration
Illustration från det amerikanska originalet.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Är det bara jag eller känns namnen Soong och Chi Che lite väl cliché? (Dessutom hette väl den asiatiska karaktären från ”Kitty och skorstenens hemlighet”)
Bäst: När Kitty kommer till Hong Kong och går på opera.

Hong Kong 1960
Hong Kong 1960

Övrig information

Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1971
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1594-1595
Upplagor:
1-4 – 1971
5 – 1978
6 – 1982
7 – 1989

Originaltitel: Mystery of the Fire Dragon
Utgivningsår i USA: 1961
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och spökvagnen
Nästa bok: Kitty och dockans hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *