Kitty i Spökhuset

”Jag förstår verkligen varför det här gamla kråkslottet kallas för spökhuset, tänkte Kitty med en rysning. Hon hade bott på Herrgården hos systrarna Turnbull några dagar. Systrarna var övertygade om att det spökade i huset efter alla mystiska saker som hänt på sista tiden. Kitty var övertygad om att någon försökte skrämma systrarna, men varför…?”

Så beskrivs den andra boken om Kitty och här blir det spökjakt av. Varifrån kommer de mystiska ljuden, fotstegen och skuggorna?

Här kan du dessutom lyssna på det första kapitlet av boken:

Mildreds bästa

The hidden staircase
Det amerikanska originalomslaget till boken.

Boken skrevs ursprungligen av Mildred Wirt Benson och gavs ut 1930. På svenska utkom den mer än 20 år senare, 1953.
Mildred skrev 23 av de första 30 böckerna om Kitty, och var nog den som påverkade utvecklingen av Kittys karaktär allra mest. Enligt utsago ska ”Kitty i Spökhuset” vara den bok som hon själv var allra mest nöjd med.

Idén bakom boken var Edward L. Stratemeyers. För bokförlaget Grosset & Dunlap hade han presenterat idéer till fem böcker, om Kitty. I premisserna kallas Kitty för Stella Strong. Namnet ändrades sedan i samråd med bokförlaget.

Stella Strong och de mystiska tornen
Handlar om hur Stella åker till det gamla tornet och möter de rika och excentriska damerna Patricia och Hildegard Forshyne. De har blivit mycket störda av ett antal ovanliga händelser på platsen. Stella kommer underfund med att vissa släktingar är ute efter damernas förmögenhet. Stella tillfångatas en gång men lyckas vända på situationen till en uppseendeväckande exponering istället.
//Edward L Stratemeyers ursprungliga premiss till Kitty i Spökhuset

Mildred fick snart i uppgift att börja skriva historien och inte bara hon var nöjd med resultatet.

Kära fru Wirt
Jag har fått manuskriptet för ”Kitty i spökhuset” och läst det med stor tillfredsställelse. Det borde intressera alla flickor som gillar mysteriehistorier. Jag kommer bara att göra några få ändringar som inte är av någon större betydelse…
Jag tror att den nya manusidén till nästa bok kommer att intressera dig, eftersom den är full av action och har många bra hållpunkter. Behåll de flickaktiga delarna och gör inte de dramatiska delarna melodramatiska. Den andra berättelsen var mycket välskriven i det avseendet.

// Brev från Edward till Mildred i ett brev skrivet december 1929

Uppenbarligen håller många andra personer med båda två eftersom den har har inspirerat flest filmatiseringar av Kitty. Dels den från 1939, men även den från 2019.

En klassiker med reservation

Visst är boken en riktig Kittyklassiker. Jämfört med den första boken har den här betydligt mer driv. Kitty känns mer naturlig som detektiv och relationerna till de andra personerna i boken är inte alls lika påklistrade som i den första boken.

Det är också en riktig bladvändare. Trots att man som läsare nog har listat ut hur det mesta hänger ihop före Kitty, så vill man ändå följa henne till historiens slut. Mildred lyckas också spinna ihop historien på ett elegant sätt – från det mystiska besöket hemma hos Kitty, till systrarna Turnbulls mystiska spökbesök.

Jag gillar den här boken skarpt och jag skulle vilja ge den en femma. Det som drar ner betyget är dels att min tidiga utgåva av boken innehåller vissa rasistiska bitar, som:
”- Han är inte direkt ensam, inföll Rosemary. Han har en tjänare. Det är en negerkvinna, som ser ut som ett troll.”
På det hela taget har boken en Disneyfierad världsbild, i den meningen att alla vackra människor är snälla och alla fula människor är elaka. Det drar ner betyget till den fyra den får.
Boken kom ut i en nyöversättning 1965. Jag vet inte i skrivande stund om den har tagit bort de rasistiska delarna. Jag hoppas det.

Illustration från det amerikanska originalet.
Illustration från det amerikanska originalet.

Bäst och sämst *Spoilervarning*

Sämst: Rasismen och Disneyfieringen
Bäst: Alla hemliga gångar
Kittys belöning: En silvervas

Övrig information

Antal sidor: 184
Femte upplagan
Tryckt i Stockholm, 1965
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 708-709
Upplagor:
1 – 1953
4 – 1962
5 – 1965
7 – 1967
12 – 1976
13 – 1978
14 – 1981
15 – 1985
16 – 1992

Originaltitel: The Hidden Staircase
Utgivningsår i USA: 1930
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och klockmysteriet
Nästa bok: Kitty och kidnapparen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *