Kitty och den mystiska tjuven

Kittys bästa vän Bess arbetar på ett företag som har fått i uppdrag att göra juldekorationerna på Albemarles varuhus. När hon under en arbetsdag får syn på sin barndomsvän Ali Mari, blir hon eld och lågor. Tänk vad mycket roligt de ska ha på rasterna, prova kläder och äta lunch tillsammans… Men så plötsligt försvinner några dyrbara klänningar från avdelningen där Ali arbetar. Hon blir anklagad för stöld och tvingas sluta.

The Mistletoe mystery
Den amerikanska originalversionen av boken.

Men det är inte bara klänningarna som har försvunnit. Elektronikavdelningen har också blivit av med varor. Dessutom inträffar många andra mystiska saker på varuhuset. Bess är säker på att Ali Marie är oskyldig och pratar med Kitty för att få hjälp med att hitta den riktiga tjuven. Kommer hon att lyckas?

Innan vi får reda på svaret kommer Kitty, George och Bess att råka ut för den ena ”olyckan” efter den andra. Alltmedan snön lägger sig över River Heights.

Boken

Den här boken gavs ut 2002 i USA för första gången. Den svenska översättningen kom ut 2004. När jag skulle köpa min version var det en av de sista jag kom över. Den var initialt svårt att komma över. Jag vet inte om det beror på att den generellt är svår att hitta eller om det bara var en slump.

Som vanligt gavs boken ut under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren känner vi i nuläget inte till.

Slutsats och betyg

Av någon anledning tyckte jag att den här boken påminde väldigt mycket om Kittyspelen. Jag kunde liksom se för mitt inre hur Kitty bryter sig in på Albemarles personalkontor för att komma åt datorn, lösenordet och sedan informationen om alla anställda. En typisk sak som Kitty brukar göra i datorspelen. Något som jag uppskattade – lite hederligt detektivarbete från Kittys sida.

På det stora hela tyckte jag att den här boken var helt ok. Men jag hade också varit helt ok med lite mer julkänsla. En bit in i boken håller Bess och Kitty på att gå igenom juldekorationerna som varuhuset har. Då springer de på en box med gamla ornament. Då tänkte och hoppades jag att det kanske skulle finnas någon skatt eller så i någon av dem. Men icke, sedan handlade allt om att fånga tjuven. Eventuellt var det en missad möjlighet. Å andra sidan handlar det kanske mest om min svaghet för skattjakter och hemliga rum. Istället är det här en rättfram tjuvjakt. Och det är ok det med. Jag blev till och med förvånad när jag senare fick reda på vem skurken var.

Jag ger den här boken en svag fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Omslaget är rätt dåligt.
Bäst: Att Kitty känns extra detektivig.

Övrig information

Antal sidor: 154
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2004
Bokomslag: Patrick Whelan
Boknummer Wahlströms: 3134
Upplagor:
1 – 2004

Originaltitel: The Mistletoe Mystery
Utgivningsår i USA: 2002
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och mysteriet med den gröna ön
Nästa bok: Kitty och marionettdockans hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *