Kitty och den spanska medaljongen

Kitty vinner en resa för två till en paradisö i närheten av Bahamas. Det underliga är bara att hon inte har varit med i någon tävling. Tyvärr kan hon heller inte åka den dagen som biljetterna gäller, för hon arbetar på ett fall tillsammans med sin pappa. Istället skickar hon sina vänner Bess och George och planerar att själv komma efter så snart hon får tid. Men det skulle hon inte ha gjort, snart försvinner nämligen hennes två kompisar spårlöst…

The Broken Anchor
Det amerikanska originalomslaget som även ligger till grund för det svenska. Målat av Ruth Sanderson.

Den här boken är en riktig favorit bland många Kittyälskare. Det beror förmodligen på många saker, äventyrets exotiska plats (Bahamas), den rätt så täta historien som ibland för mina tankar till Agatha Christies ”Och så var det bara en” (även känd som ”Tio små negerpojkar”).

I merparten av det här mysteriet är nämligen Kitty, George, Carson Drew och den nya vännen Penny fast på en ö utan möjlighet att kommunicera med världen utanför. Det hela hjälps inte av att någon verkar vara ute efter dem. Någon har haft sönder kommunikationsradion och snott deras mat. Samtidigt har Kitty hittat en märklig medaljong som Pennys morföräldrar lämnade efter sig. Precis som Bess har de försvunnit spårlöst.

Boken

Den här boken är den 70:e i ordningen enligt den amerikanska utgivningen. Den gavs ut 1983 under pseudonymen Carolyn Keene. Bakom namnet dolde sig den här gången Sharon Wagner.

I Sverige gavs boken ut 1987 i B. Wahlströms onumrerade serie. Det var den första boken att ges ut i den serien som ursprungligen ingick i Nancy Drew Mystery Stories serien. Böcker ur den brukade ges ut på de röda ryggarna.

Jag tror att anledningen var att den här historien sticker ut. Den är riktigt bra och därför ville B. Wahlströms ge ut den i en lyxigare förpackning.

2009 bestämde sig också Her Interactive för att ge ut ett spel baserat på boken också, ”Ransom of the Seven Ships”. Spelet skiljer sig från boken på några punkter:

  • Carson är inte med
  • Penny är inte med
  • Skurken/skurkarna är inte desamma
  • Ett gäng apor spelar central roll i spelet men de finns inte med i boken

Nedan kan du se en trailer på spelet:

Slutsats och betyg

Ja, som jag tidigare skrivit är den här boken riktigt bra. Den första riktiga bladvändaren sedan jag började det här projektet. Och då hade jag sett en walkthrough av spelet innan jag läste boken.

Spelet å sin sida är inte min favorit. De sista 25 procenten är bra. Men vägen dit är lång. Boken å andra sidan har inte några sådana problem. Historien känns väl genomarbetad.

Det är också skönt och roligt att Kitty främst löser mysteriet ihop med sin pappa, Carson, den här gången. Även om det blir lite konstigt när Kitty tar sig ut på havet i en båt som sedan håller på att sjunka. Varpå Carson säger att han är väldigt glad att hon kom helskinnad hem. Det känns lite som en underdrift. När ens barn nästan dött.
Men sådan är Carsons och Kittys relation. Hon är ju gjord av flytande teflon och klarar sig alltid. Kanske vet Carson det mer än någon annan.

Illustration från den franska versionen av boken.

Jag gillar också att Kitty och alla de andra karaktärerna är praktiska i den här boken. Alla håller på att försöka fixa något, en båt, en eld, en trasig radioapparat. Mindre roll spelar skurkarna som under merparten av historien bara anas. Det stora mysteriet ligger istället i hur allt hänger ihop. Varför blev Kitty bjuden till Bahamas, var är Bess och vad är hemligheten med medaljongen?

Slutligen tycker jag mig en ana en viss flört i upplösningen med ”Kitty och ekot i grottan”. Mer än så säger jag inte…

Allt får ändå ett fint slut och jag ger den här boken en klockren femma. Mycket bra!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att det aldrig blev någon film av den här boken. Helst med Pamela Sue Martin, 1981. 🙂
Bäst: Att Carson är med.

Övrig information

Antal sidor: 146
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: Ruth Sanderson
Upplagor:
1 – 1987
2 – 1992

Originaltitel: The Broken Anchor
Utgivningsår i USA: 1983
Bokens olika omslag.

Föregående bok i den onumrerade serien: Dubbelvolym: Kitty och skräckfåglarna och Kitty och ficktjuven
Nästa bok i den onumrerade serien: Kitty och jakten i skräckhuset

Föregående bok enligt originalutgivningen: Kitty och det gamla porträttet
Nästa bok enligt originalutgivningen: Kitty och golfmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *