Kitty och den talande roboten

– Det var verkligen ett underligt hus!
När Kitty öppnade dörren blev hon stående som förstenad. Där var roboten igen! Ett surrande ljud hördes och i nästa ögonblick kände Kitty två hårda plåtarmar slöts om henne och kramade henne hårt, hårt…

The Crooked Banister
Det amerikanska originalomslaget.

I den här boken blir Kitty, George och Bess indragna i ett märkligt mysterium. Mrs  Melody och hennes man har råkat ut för en svindlare i form av Rawley Bannister. Han sålde på dem ett landområde som han inte hade rätt att sälja. Landet tillhörde nämligen Navajo-indianer. Carson Drew har lovat att hjälpa paret Melody att få tillbaka sina pengar. Men så flyr Rawley och Kitty blir indragen i ytterligare ett märkligt mysterium. För att lösa mysteriet åker Kitty till Mountianville, Rawley Banisters hemstad, för att försöka hitta honom. Där utforskar Nancy tillsammans med Bess, George, Ned, Burt och Dave Rawleys minst sagt märkligt hus. Det har krokiga trappor, en bisarr bild med giftormar, en vallgrav som ibland brinner och en talande robot. Kitty tror att hon kan lösa mysteriet om hon bara lyckas förstå hemligheten med det märkliga huset…

Det här är utan tvekan en av de mer märkliga Kittyböckerna.

Boken

Boken är den 48:e i serien om Kitty Drew och som vanligt skrevs den under pseudonym. Den verkliga författaren var Harriet Stratemeyer. I USA publicerades boken 1971 för första gången. I Sverige kom den ut 1976.

Det mest intressanta med boken är nog egentligen roboten och den ”moderna” tekniken som omnämns. Roboten är trasig när flickorna först hittar den men de ringer snart en elektriker som lyckas fixa den. Sedan har den olika program och dem finns på olika band som man laddar roboten med. Det är 70-tal, amerikanarna har precis tagit sig till månen och datorer börjar bli något folk känner till. Det märk inte minst eftersom de omnämns för första gången i Kittyserien i den här boken när flickorna hittar två stycken i det märkliga huset.

Samma år som boken kom ut skedde också ett stort genombrott i den tekniska utvecklingen. Intel introducerade Intel 4004 – världens första mikroprocessor. Med dagens mått mätt så var den inte direkt supersnabb men den banade väg för vad som komma skulle – hemmadatorer och smartphones.

Slutsats och betyg

I samma veva som jag började läsa den här boken sprang jag lämpligt nog på låten ”Mr Roboto” med Styx. Den blev något av ett soundtrack till boken så jag inkluderar den här nedanför.

Det här är som sagt en av de märkligare Kittyböckerna. Det gäller inte bara roboten och det märkliga huset. Jag tänker då på den bisarra tavlan med olika giftormar som i sin tur äter giftiga saker, bland annat andra giftormar. Kitty brukar inte riktigt vara så… brutal.

Eventuellt tänker jag att det kanske gör den här boken extra läskig för en yngre publik. Nu är jag lite äldre så jag tycker mest att det fungerar som en extra krydda till Kitty.

Mysteriet i sig handlar inte så mycket om att fånga skurken. Det handlar mer om att lista ut vilka hemligheter huset döljer. Jag gillar det upplägget, eftersom jag gillar när Kitty hittar hemliga rum och gömmor. Här får man verkligen sitt lystmäte.

Sedan hade jag kunnat klara mig utan Ned, Dave och Burt som envisades med att dyka upp stup i kvarten. Intressant är ändå att boken innehåller en kort beskrivning av de senare två karaktärernas utseende. Det brukar inte ingå:

Burt och Dave
… retas med Bess. Det är vad Dave tycker om.

Jag vet att den här boken inte faller alla på läppen men jag gillar den. Höll nästan på att ge den en femma. Men det det får bli en stark fyra i stället. Lattjo bok! 😀

Vallgraven brinner!
Illustration från den amerikanska versionen av boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att någon envisas med att sätta eld på vallgraven. Hur går det med alla djuren och fiskarna, tänkte jag och blev lite ledsen.
Bäst: Vart ska jag börja. Det får bli med huset. Vem gillar inte ”lustiga” hus med märkliga grejer? Här är huset på den läskiga sidan men ändå… Huset vinner.

Övrig information

Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1976
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1891-1892
Upplagor:
1-4 – 1976
5 – 1979
6 – 1991

Originaltitel: The Crooked Banister
Utgivningsår i USA: 1971
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och bönemattans hemlighet
Nästa bok: Kitty och den mystiske trollkarlen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *