Kitty och det gamla porträttet

Kitty betraktade tavlan som Mr Gregory räckte henne. Den föreställde en stilig mörkögd ung man med grop i hakan. Hans klädsel tydde på att porträttet tillkommit i slutet av 1700-talet. Han hade vitpudrad peruk och en blekblå sammetsrock översållad med guldbroderier.
– Jag tycker han liknar någon jag känner, sa Kitty fundersam. Jag kan bara inte komma på vem…

Clue in the Ancient Disguise
Det amerikanska originalomslaget.

Den stiliga fransmannen Pierre Michaud farfar har nyligen avlidit och bland hans kvarlåtenskap hittar Pierre ett mystiskt brev från en kvinna som heter Louis Duval. I brevet antyder hon att de finns en ett mysterium som involverar en gemensam förfader. Brevet skrevs för närmare 30 år sedan och Mrs Duval dog strax efter att det skrevs. Men Pierre är nyfiken och ber Kitty om hjälp med att undersöka vad Mrs Duval egentligen menade.

Till sin hjälp har Kitty främst Bess som arbetar tillsammans med Lisa Thorpe i en affär. Det ska visa sig att hon sitter inne med några viktiga pusselbitar. Av Ned ser vi inte röken men George hjälper till.

Här kan du lyssna på det första kapitlet i boken:

Boken

I USA gavs den här boken ut 1982 som nummer 69 i originalserien om Kitty Drew. I Sverige börjar man under den här tiden hoppa över några böcker i den serien. Man kastar också om ordningen en del och därför är den utgiven som den 66:e boken i Sverige. Det märks också på omslagen. Ulla Urkio gjorde omslaget till den här och nästa bok, men inte till de två böckerna innan. För dem nöjde sig B. Wahlströms med de brittiska omslagen. Det kommer också att bli den nya trenden – att inte längre ha ett unikt svenskt omslag.

Bakom pseudonymen för den här boken döljer sig James Duncan Lawrence och man kan märka att det börjar experimenteras en del med formatet, Kitty och de andra karaktärerna i hans böcker. Nu behöver inte längre killarna (Ned, Dave och Burt) vara med i varje bok. Tonaliteten blir även mjukare och Kitty känns mer eftertänksam. I den här boken uttrycker hon till och med rädsla. Det brukade hon inte göra.

Å andra sidan tvekar Kitty inte att mopsa upp sig mot en väninnas pappa.

Den här boken utspelar sig främst i River Heights dit en hel drös fransoser har tagit sig. Inte bara när boken utspelar sig utan sedan begynnelsen. Det avslöjas nämligen att de började dyka upp där redan i slutet på 1700-talet, när revolutionen pågick.
Det betyder även att River Heights är en stad med anor. Det kan inte ha funnits så särskilt många städer med stor befolkning då tänkte jag. Sedan hittade jag en sida med information om de största städerna i USA 1790. Siffran efter staden anger antalet invånare:

#1 New York City, NY 33 131
#2 Philadelphia, PA 28 522
#3 Boston, MA 18 320

Informationen kan jämföras med Stockholm som 1775 beboddes av 72 300 själar. Tänk vad saker har förändrats sedan dess.

En annan rolig sak med boken är att det visar sig att Pierre arbetar med datorer. 1982 känns det ändå rätt tidigt. Han har kommit till USA för att hitta en ”tillverkare av ett nytt dataprogram som han hade konstruerat” förklarar han på sidan 9. Lite lagom flummigt med andra ord.

Slutsats och betyg

Jag vill minnas att jag läste den här boken med stort behag när jag var liten. Jag tyckte dessutom att omslaget var spännande med den där mystiska mannen i porträttet som nästan verkar levande när han tittar på Kitty. Sedan är inte det här en boken med övernaturliga inslag alls. Men det gör ingenting. Jag gillar den ändå.

Särskilt eftersom Kitty uträttar en hel del detektivarbete i den här boken. Hon pratar med den ena och den andra som ger henne ledtrådar som hon sedan pusslar ihop på bästa sätt. Istället för att ledtrådarna faller över henne som de ibland gör.

Mysteriet håller också en bra kvalitet trots att läsaren tidigt listar ut hur det mesta ligger till. Det fungerar ändå. Sedan vill man så klart få veta Lisa och Pierre kommer att få varandra mot slutet eller inte.

Jag gillar också den mjuka stilen i den här boken och det känns som att Kitty kommer närmare de andra karaktärerna än vanligt. Det känns mer genuint.

Sammantaget gör det att jag ger den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Pierres dataprogram. Författaren verkar blanda ihop hård- och mjukvara. Vilket i och för sig är förlåtligt 1982.

BästAllt riktigt detektivarbete som Kitty gör. Hands on girl! 😀

Övrig information

Antal sidor: 191
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1985
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 2381
Upplagor:
1-3 – 1985
4 – 1991

Originaltitel: Clue in the Ancient Disguise
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och den svarta gamen
Nästa bok: Kitty vid Andarnas berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *