Kitty och jakten i skräckhuset

Tjuven försvann in i skräckhuset och Kitty rusade efter honom. De dammiga väggarna var fulla av spindelväg och spöklika figurer i vitt fladdrade omkring i dunklet. Från ett hörn stirrade en råtta på henne med sina svarta ögon. Vart hade mannen tagit vägen?
Hon fick syn på en dörr och sträckte sig efter handtaget. Plötsligt försvann golvet under henne.

Det amerikanska originalomslaget.

Den här boken utspelar sig i River Heights, med fokus på nöjesfältets karusell. Den påstås vara hemsökt eftersom den utan förvarning går igång mitt i natten. En lokal reporter berättar om den för Kitty som bestämmer sig för att reda ut vad som egentligen är i görningen.

Det hela visar sig vara betydligt mer komplicerat. Bland annat spelar karusellens ledarhäst (den finaste och mest utsmyckade) en betydande roll.

Boken

The haunted Carousel.
Spelet, The Haunted Carousel.

Den här boken gavs ursprungligen ut 1983. I Sverige kom den ut 1988 i den onumrerade serien med Kitty. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene. Bakom den döljer sig James Duncan Lawrence den här gången.

Boken skulle senare också ligga till grund för det numera klassiska Kittyspelet, The Haunted Carousel, som släptes 2003. Boken och spelet skiljer sig lite åt, när det gäller karaktärer och historia. Bland annat är inte ficktjuvarna med i spelet. Utan det fokuserar mer på själva mysteriet – varför spökar det i karusellen om natten.

Slutsats och betyg

Eftersom ”Kitty och den spanska medaljongen” var så himla bra bestämde jag mig för att ta mig an nästa bok i den onumrerade serien. Jag visst inte att att den låg till grund för datorspelet förrän jag kommit en liten bit in i boken. Den självklara anledningen är att den svenska titeln är missvisande och rent dålig. Den säger ingenting om vad den här boken egentligen handlar om. Varför funkade inte ”Kitty och den hemsökta karusellen”?

Nåväl… Jag tyckte inte att den här boken var riktigt lika bra som ”… den spanska medaljongen”, men den var å andra sidan outstanding. Jag får en känsla för att den här historien gör det lite för svårt för sig. Det är dubbla mysterium, med ficktjuvarna och den hemsökta karusellen. Det gör att historien blir krångligare att följa, med aningens för många karaktärer och ett lite långsökt slut.

Sedan finns det saker jag gillar med boken också. För det första – karusellen. Vissa saker lämpar sig bättre för mysterium än andra och en gammal karusell är spännande per definition. Jag gillar också att Kitty intresserar sig för teknik i början av boken. Det pedagogiska inslaget om gamla karuseller är också bra. Och så gillar jag grundhistorien om varför karusellen var är så viktig. Skattjakten eller vad jag ska kalla den.

På det stora hela är den här boken helt ok. Jag väger mellan en stark trea eller en svag fyra…

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det var lite för rörigt ibland.
Bäst: När Kitty visar att hon är intresserad av teknik:

Övrig information

Antal sidor: 149
Första upplagan
Tryckt i Ungern, 1988
Bokomslag: Ruth Sanderson
Illustrationer: Paul Frame

Upplagor:
1 – 1988
2 – 1992

Originaltitel: The Haunted Carousel
Utgivningsår i USA: 1983
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Världen runt med Kitty och den spanska medaljongen
Nästa bok: Kitty och den fasansfulla skepnaden

Föregående bok enligt originalutgivningen: Kitty och golfmysteriet
Nästa bok enligt originalutgivningen: Kitty och tjuvgömman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *