Kitty och julmysteriet

– Vilka underbart söta nallar! sa Kitty och såg sig omkring i butiken där hennes kompis Bess hade fått jobb.
Allt var verkligen så julaktigt och stämningsfullt som man kunde önska sig.Teddybjörnar utklädda till tomtar, satt överallt och i skyltfönstret stod en färdigklädd julgran. Mjuka, vita snöflingor började dala till marken där utanför.
Så slets tystnaden plötsligt sönder av ett skärande skrik. Kitty slängde upp butiksdörren och stirrade ut i skymningen. På trottoaren låg en flicka i hennes egen ålder, till synes livlös.

The Case of the Twin Teddy Bears
Det amerikanska originalomslaget till boken.

Bess har tagit jobb i butiken Den underbara björnen där det det händer konstiga saker. Butikens ägare, Dotty, har nämligen även ett antal antika teddybjörnar från Tyskland och någon verkar vara på jakt efter dem.

Snart är Kitty, Bess och Ned en teddybjörnstjuv på spåren. Men här gäller det att ha tungan rätt i mun. Allt är nämligen inte som det verkar. Teddybjörnsvärlden är komplex och när tjuven försöker stjäla Bess teddybjörn börjar Kitty misstänka att det ligger något mer bakom stölderna.

Det här är även en av få Kittyböcker med lite jultema. Kitty, Bess och Ned stannar nämligen hemma i samband med julledigheten när alla andra åkt bort.

Boken

Den här boken gavs ursprungligen ut 1993 men det skulle dröja ända till 2000 innan den gavs ut på den svenska marknaden. Som vanligt användes pseudonymen Carolyn Keene men den här gången gömde sig Alison Hart bakom namnet. Hon har även gjort sig känd under eget namn. Hon har nämligen skrivit ett flertal barn och ungdomsböcker som även givits ut i Sverige.

I boken spelar teddybjörnar en betydande roll. Det fick mig nyfiken på det här med antika tyska teddybjörnar. 😀

Det visar sig nämligen att det var i Tyskland som de första och bästa teddybjörnarna tillverkades. Historien är lite luddig kring vem som egentligen var först av de tyska tillverkarna men Margarete Steiff som sedan grundade Steiff var tidigt ute. Tidsmässigt befinner vi oss då på tidigt 1900-tal.

Teddybjörn
En av de antika teddybjörnarna som tillverkades av Steiff. Den påminner förmodligen en hel del om Bess björn i boken.

Parallellt började en teddybjörnsfascination utvecklas i USA. Den baserades på en populär incident med presidenten Theodore ”Teddy” Roosevelt. Vid ett tillfälle blev han nämligen inbjuden att följa med ut och jaga. Under jakten sprang de på en Björn som männen övermannade och band fast vid ett träd. Sedan uppmanade de presidenten att skjuta björnen men presidenten vägrade. Historien blev väldigt populär och inspirerade sedan en välspridd karikatyr.

Presidenten och björnen.
Presidenten och björnen.
Teddy's bear.
Teddy’s bear.

Kanske var det den som sedan inspirerade Morris Michtom och hans fru, Rose, att börja tillverka teddybjörnar. Snart kontaktade de presidenten och frågade om de kunde få kalla en av dem för ”Teddy’s Bear” – efter presidenten. Det tyckte presidenten. Han blev dessutom så i björnen att han använde den som maskot i sin återvalskampanj. Därmed inledde amerikanarna sin långa kärlekshistoria med teddybjörnar.

Ändå är det de antika tyska teddybjörnarna som har högst status bland samlare. Jag gissar också att det är Steiff som är förlaga till företaget Otto C i boken. Jag hittar däremot inget som tyder på att historien kring Födelsedagsbjörnen skulle vara sann.

Slutsats och betyg

Jag hade nog hoppats på lite mer julstämning än jag fick. Bara någon liten avslutande rad om att ”nu går vi och firar jul istället” hade höjt mysstämningen. Ändå ska jag inte klaga alltför mycket. Det här var ett rätt så intressant mysterium som plötsligt bytte riktning tre fjärdedelar in i boken. Det såg jag inte komma och det gjorde läsningen mer komplex och överraskande än vanligt.

Jag uppskattade också de antika teddybjörnarna även om Bess kärlek till just sin, känns lite märklig. Hon är ju ändå 18 år. Till och med Ned reagerade. Men, men, boken vänder sig till yngre läsare än undertecknad och jag ska inte shejma någon. Teddybjörnar är bra!

Nej, min största kritik är ändå att jag hade velat ha mer julstämning. Sedan listade jag ut vem skurken var väldigt tidigt. Men det där kan ju vara olika mellan olika människor och olika böcker. Allt annat var bra och jag ger den här boken en svag fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: För få jultomtar.
Bäst: Trekvartsvändingen.

Övrig information

Antal sidor: 186
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2000
Bokomslag: Aleta Jenks
Boknummer Wahlströms: 2971
Upplagor:
1 – 2000
2 – 2006

Originaltitel: The Case of the Twin Teddy Bears
Utgivningsår i USA: 1993
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och det brända brevets gåta
Nästa bok: Kitty och dubbelbedragaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *