Kitty och spöket i fönstret

Ljudet hade kommit från vindsvåningen. Kitty började tveksamt gå uppför vindstrappan. Sakta öppnade hon dörren och klev försiktigt ut på det knarrande golvet. Då hördes ljudet igen. Det lät som någon sprang uppe på taket! Kitty tittade försiktigt ut genom fönstret och kunde nätt och jämnt skymta en figur som ilade fram mellan skorstenarna.
– Vad har ni där att göra? ropade Kitty med bultande hjärta.
Men figuren försvann innan hon hann se vem det var.

Det hemsökta huset i boken är Viktorianskt. Det kanske ser ut lite som det här huset.
Det hemsökta huset i boken är Viktorianskt. Det kanske ser ut lite som det här huset.

I det här mysteriet har den världsberömda regissören Hank Steinberg kommit till River Heights för att spela in sin nya skräckfilm. Den ska utspela sig i ett hemsökt hus men det märkliga är att ett annat hus, Fenley’s place, i verkligheten verkar drabbas av allt som händer i filmen. Det kommer röd rök från skorstenen och en spöklik kvinna i vitt syns i fönstret.

Kitty måste hitta vem som ligger bakom spökerierna innan någon råkar illa ut.

Det ska sägas att den här boken är lite läskig på sina ställen. Helt klart den läskigaste Kittybok jag läst hittills.

Okänd författare

”Kitty och spöket i fönstret” skrevs ursprungligen 1987. Men vem som döljer bakom pseudonymen Carolyn Keene den här gången är än så länge okänt.

Den här boken var också den första som gavs ut på Kittys nya bokförlag, Simon & Schuster. Man kan tro att de var lite särskilt på tårna på grund av det. Anne Greenberg blev den nya redaktören för böckerna vilket innebar några små förändringar när det gällde böckerna struktur. Till exempel behövde inte alla Kittys vänner vara delaktiga i varje mysterium. Istället börjar Kitty liksom rotera vännerna. På det sättet känns de nya upplägget lite mer naturligt kan man tycka.

Från Simon & Schusters sida var det också viktigt att inte dölja Mildred Wirt Bensons roll i skapandet av Kitty. De lät henne till och med skriva en introduktion till några av de nya Kittyböckerna. De ville vara transparenta och såg dessutom till att korrespondens och annat blev offentligt när de tog över utgivningen. Det har öppnat upp möjligheterna för alla dem som forskar om både Kitty och Bröderna Hardy.

En rolig sak är att Fenleys place finns markerat på kartan över River Heights i datorspelet Alibi in Ashes.

Fenleys Place ligger vid punkt 72.

Slutsats och betyg

Jag gillar den här boken. Särskilt de läskigare delarna. Det är främst Kitty och Bess som figurerar i boken. Det faktum att inte alla alltid behöver vara med i varje bok gör att Kittys sidekick får mer utrymme att vara och utvecklas. Det är bra.

Sedan är jag verkar de här filmpersonligheterna generellt lite tveksamma. Bättre tycker jag om familjen Teppington och hunden Boris. Barnen är särskilt bra och bjuder på de roligaste stunderna i boken, när det förklarar hur deras pappa fungerar.

Jag ger den här boken en svag fyra. Men det ändå en fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag hade nog önskat mig ett annat slut. Jag förstod nämligen inte riktigt motivet.
Bäst: Scenen när man tror att Boris är död. Då tänkte jag verkligen. Neje! Man har väl inte dödat hunden? Och det hade man inte heller.

Övrig information

Antal sidor: 158
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 2007
Bokomslag: Andreas Bennwik
Boknummer Wahlströms: 2519
Upplagor:
1 – 1990
2 – 1994
3 – 1996
4 – 2007
Finns även som ljudbok, på svenska.

Originaltitel: Double Horror of Fenley Place
Utgivningsår i USA: 1987

Föregående bok: Kitty får en utmaning
Nästa bok: Kitty och balettmysteriet

Andra omslag till boken:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *