Valerie Drew

Man skulle kunna tro att Valerie och Kitty är släkt men de är dom inte. Dom lever faktiskt inte ens i samma fiktiva universum och ändå verkar dom korsbefrukta varandra. Möt Valerie Drew.

Valerie dök först upp i det brittiska veckomagasinet Schoolgirls Weekly. I den löste hon mysterier mellan 1933-1940. Berättelserna skrevs av pseudonymen Adelie Ascott och bakom den stod John William Bobins. Han skrev även andra hjältar – Derrick Brent, Don Darrel, Lila Lisle, Sylvia Silence och Top-Gear Tempest.

John råkade dö 1935 men på något mystiskt sätt fortsatte historierna om Valerie att komma. Först skrevs det av någon som ville vara anonym. Sedan var det Isabel Norton.

Förmodligen var Valerie inspirerad av Kitty och likheterna är många, båda är amatördetektiver, rödlätta, sportiga, klär sig chict och har Drew som efternamn. Men Valerie är förankrad i England istället för i USA. Hon har också en hund som främsta vapendragare, Flash.

Hunden Flash är en räddare i nöden som förstår komplicerade kommandon och kan spåra människor.
Hunden Flash är en räddare i nöden som förstår komplicerade kommandon och kan spåra människor.
Park Lane i London
Park Lane i London. Bredvid Hyde park. Här bodde Valarie senare.

En annan intressant sak med Valerie är att hon utvecklas som karaktär och hon åldras. I början är hon en entusiastisk 18-årig amatördetektiv som senare lägger sig till med en mer sofistikerad brottsbekämparstil. I slutet av serien har hon också hunnit bli närmare 30 år. Hon har även en nemesis i böckerna, Marcelle Dauphine. Så småningom lyckas hon omvända henne och dom båda blir goda vänner. Valerie lyckas också skaffa sig ett eget flygplan och en lägenhet i Londons finare kvarter.

Korsbefruktning

tollingbell.jpg

Det första mysteriet med Valerie Drew heter ”That Amazing Room of Clocks” (Det fantastiska rummet med klockor). Som bekant heter Kittys första mysterium – ”Kitty som detektiv – klockmysteriet”. Ett märkligt sammanträffande, inte sant.

Många av titlarna i serien om Valerie låter som dom om Kitty och ibland verkar det som om idémakarna bakom Kitty sneglade på Valeriemysterien. 1936 publicerade dom till exempel ”The threat of the tolling bell”. 1946, tio år senare kom Kittyboken ”The Mystery of the Tolling Bell” (”Kitty och ekot i grottan”). Båda handlar om mystiska klockor som ringer i närheten av havet.

Nedan kommer lite omslag till Schoolgirls weekly. Den las ner 1939 i samband med kriget och pappersbrist. Valerie flyttade då för en kort tid över till tidningen Schoolgirl. Innan den också las ner.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *