Kitty och spökvagnen

I den här boken åker Kitty, George och Bess till campingområdet Merriweather som ligger nära staden Francisville. Där träffar de fröken Strook, en äldre kvinna som behöver hjälp. Hennes gamla farbror har nämligen gömt en gamla diligensvagn.  Och innan han dog berättade han att den skulle innehålla något värdefullt, som var viktigt för staden. Problemet är bara att vagnen aldrig har hittats. Så nu behöver Fröken Strook Kittys hjälp för att hitta den. 

The clue in the old stagecoach - USA
Det amerikanska originalomslaget.

Till en början tänker Kitty att mysteriet kommer att bli lätt att lösa. Hon och vännerna mötte ju en postvagn på vägen till Merriweather. Den såg dessutom precis ut som den som fröken Strook visade en bild på. De letar genast rätt på den. Ändå visar det sig att det inte är rätt vagn. Därifrån utvecklar sig den här gåtan till något mycket mer klurigt. Dessutom verkar någon vilja hindra Kitty från att hitta skatten.

En lite märklig sak med den här boken är att Kitty verkar dejta en annan kille än Ned. Någon som heter Rick. Jag höjde ett oroligt ögonbryn när de dansade. Shady Nancy! 😉

Boken

Den här boken var min Kittyfavorit när jag var liten. Så att läsa den så här flera år senare kändes lite speciellt.

Boken skrevs ursprungligen 1960. Ett spännande år och årtionde. I Sverige fick vi vår första kvinnliga präst. Afrika stod för de största oroligheterna, i form av stridigheter både i Kongo och i Sydafrika. På bio gick både ”Psycho”, ”Det ljuva livet” (med Anita Ekberg) och min personliga favorit ”The Apartment” upp. Samma år släptes även bokklassikern ”Mina drömmas stad” av Per Anders Fogelström.

Det ljuva livet
Anita i ”Det ljuva livet”.

Som vanligt skulle de ändå dröja innan Kittyboken kom till Sverige. B. Wahlström släppte den elva år senare, 1971.

Fram till 1980 var det oftast Harriet Stratemeyer som höll i pennan när det gällde Kitty. Och hon var även spökskrivaren för den här boken.

Slutsats och betyg

Jag gillar fortfarande den här boken. Mest för att jag tycker att mysteriet håller ihop på ett osedvanligt bra sätt. Många Kittyböcker innehåller nämligen händelser som är vilseledande, lite som utfyllnad. Den här boken skonad från många sådana vilket gör att historien flyter lättare. Jag gillar också att den innehåller klurigheter som Kitty löser.  På det sättet påminner den väldigt mycket om hur spelen är uppbyggda och jag blir riktigt imponerad av Kitty. Därför ger jag den här boken en femma. Lite av det beror på nostalgi. Samtidigt är det här en bra Kittybok. Den har allt som en bra Kittybok ska ha.

Clue in the old stagecoach - Illustration
Illustration från den amerikanska versionen.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Scenen när alla klär ut sig i gamla kläder för att delta i en parad känns lite krystad.
Bäst: Sekvensen med björnen var riktigt spännande. ?

Övrig information

Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1970
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1565-1566
Upplagor:
1-5 – 1971
6 – 1974
7 – 1977
8 – 1979
9 – 1984
10 – 1987
11 – 1992
12 – 1997

Originaltitel: The Clue in the Old Stagecoach
Utgivningsår i USA: 1960
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och den vita vålnaden
Nästa bok: Kitty och drakmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *