Spökskrivaren James Duncan Lawrence – en man med många strängar på sin lyra

Från en examen i maskinteknik till författare till Kitty Drew, James Duncan Lawrence liv tog sannerligen en del yrkesmässiga svängar. Han provade även på att vara lärare, fabriksarbetare och kontorist. Han avslutade sitt liv med att skriva ett par riktigt oförglömliga Kittymysterier.

Men allting tog sin början i Detroit, den 22:a oktober 1918, när lille James först skådar dagens ljus. Ett par år senare började han studera på Naval Academy i Annapolis och avlöste det med studier vid Wayne University i Detroit. Sin examen tog han i maskinteknik på Detroit Institute of Technology.

Giftemål, lärarjobb och livet som författare

1939 gifte han sig och året därpå började han arbeta som lärare på olika skolor i Detroit. Ämnet var bild men det var inte tillräckligt. För att dryga ut kassan tog Jim jobb på en fabrik, som kontorist och som säkerhetsingenjör. Det var också så han började som författare. Som ett extrajobb.

The green hornet
Affisch till radioshowen om The Green Hornet. Den sändes mellan 1936 och 1952.

1941 blev han anställd som författare av Jam Handy Organization. Där skrev han manus för korta utbildningsfilmer. Det blev också en del kommersiella filmer. Han skrev dessutom manus för olika marin- och militärutbildningsfilmer. I samma veva började han skriva artiklar för olika barntidningar och 1944 bestämde han sig slutligen för att bli författare på heltid. Hans stora genombrott kommer i och med ett uppdrag för radioprogrammet Challenge of the Yukon. Det ledde till fler radiouppdrag och han skriver bland annat om The Green Hornet, Sky King, Sergeant Preston of the Yukon och The Silver Eagle. Därmed skrev han in sig i Science fiction historien.

Tom Swift On The Phantom Satellite
En av de böcker som Jim skrev om Tom Swift.

I mitten av 50-talet började han arbeta för Stratemeyersyndikatet. Där skrev han både om Bröderna Hardy och Bobbsey Twins, under pseudonymerna Franklin W. Dixon och Sherry Lemmon. Mest skrev han ändå under pseudonymen Victor Appleton II, när han skrev om Tom Swift Jr. Totalt skrev han 23 av det totalt 33 böckerna om Toms äventyr.

James skrev följande böcker om Bröderna Hardy: Spöket på skelettön, Skatten i totempålen, Djonkens hemlighet, Varulvsnatten, Det stulna samuraisvärdet, Mysteriet med djävulsfiguren.

Ronnie Clark - Operation SkallerormenHan skrev också om Christopher Cool. I Sverige mer känd som Ronnie Clark, eller Agent X. Totalt kom det ut sex böcker om Christopher/Ronnie. Alla översattes till svenska.

Efter den började han också skriva i sitt eget namn. Bland annat om detektivbröderna Binky Brothers. Mot slutet av 70-talet gav han sig också in i Man From Planet-X-serien under pseudonymen Hunter Adams.

Kitty och det gamla porträttet
”Kitty och det gamla porträttet” – en av alla de böcker James skrev om Kitty.

I början av 80-talet fick han åter igen i uppdrag att skriva för Stratemeyersyndikatet. Totalt skulle det sedan bli åtta böcker om allas vår Kitty: Kitty och filmmysteriet, Kitty och det gamla porträttet, Kitty och golfmysteriet, Kitty och jakten i skräckhuset, Kitty och tjuvgömman, Kitty och videomysteriet, Kitty och trollpilen, Kitty och den fasansfulla skepnaden

Moonmist
Datorspelet Moonmist släpptes för Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bitar, Atari ST, Commodore 64, MS-DOS, TRS-80, TI-99/4A och Macintosh.

I samma veva började han också skriva historier för ett interaktivt företag. Bland annat två datorspel – Seastalker, från 1984 och Moonmist, från 1986. Det sista spelet är känt för att inkludera den första homosexuella karaktären i datorspelshistorien.

James dog 1994 och jag kan inte hitta några ytterligare uppgifter om hans sista år. Men att döma av bilden på honom ser han ut som en lurig gubbe med glimten i ögat. Jag hoppas han hade det fint.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s