Kitty och den 13:e pärlan

När juveleraren öppnade kassaskåpet för att visa Kitty halsbandet, sjönk han plötsligt avsvimmad till golvet. Flickorna rusade bakom disken och hjälptes åt för att bära in honom på en soffa. Då hörde flickorna en röst bakifrån.
– Låt bli att rota i saker och ting om ni är rädda om livet!

The Thirteenth Pearl
Den amerikanska originalversionen av boken.

Pärlhalsbandet som juveleraren skulle visa Kitty har blivit stulet och snart försvinner även juveleraren själv. Mycket pekar på att ett gäng farliga banditer ligger bakom stölden och försvinnandet. Spåren leder Kitty och hennes pappa till Japan och Tokyo. Där banditerna fortsätter att gäcka flickdetektiven. Allt verkar handla om en mystiskt pärla – den trettonde.

Boken

Det här var den sista boken som gavs ut av Grosset & Dunlap. Därmed räknas den till den sista ”klassiska” Kittyboken. Efter den tog Simon & Schuster över utgivningen av Kitty. Boken skrevs 1978 av Harriet Stratemeyer som även skulle skriva de två första Kittyböckerna för Simon & Schuster, innan andra författare skulle ta över. I Sverige gavs boken ut 1980 för första gången.

Stora delar av boken utspelar sig i Japan och jag misstänker att Harriet hade åkt dit. Beskrivningarna är så pass detaljerade. Bland annat besöker Kitty den forna japanska huvudstaden Nara och det beskrivs så här:

IMG_4602

Nedan kan du sedan se bilder från Nara.

 

Nara i Japan där man tydligen gillar att mata rådjur.

Kitty klär också ut sig i traditionellt japanska kläder och blir enligt Carson riktigt söt.

Thirteenth pearl - illustration

I en annan märklig passage blir en kvinna riktigt sur på Kitty och kallar henne slyna, inte bara en gång! Jag hajade till.

IMG_4604

Slutsats och betyg

Trots slyn-incidenten tycker jag ändå att det här är en rätt så bra bok. Kanske för att jag gillar de detaljerade beskrivningarna av Japan. Jag tycker också att det här mysteriet är bättre än de varit i böckerna precis innan. Vem har stulit pärlhalsbandet och varför? Det ligger en viss mysticism bakom det hela och allt får sin förklaring när det slutet sedan kommer. Utan att jag på förhand kunde lista ut hur allting hängde ihop på förhand.

Jag gillar också att Kitty åker till Japan med sin pappa istället för de sedvanliga vapendragarna George och Bess. Far och dotter jobbar sedan fint ihop. 😀

Med andra ord gillar jag alltså den här boken och ger den en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Slynincidenten.
BästAlla beskrivningar av Japan.

Övrig information

Antal sidor: 198
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1980
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 2135-2136
Upplagor:
1-2 – 1980
3 – 1991

Originaltitel: The thirteenth pearl
Utgivningsår i USA: 1978
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och Krokodilöns hemlighet
Nästa bok: Kitty och ficktjuven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s