Kitty och den gyllene skatten

– Han smet ut, ropade Kitty och rusade efter tjuven ut på balkongen.
Men där var det tomt! Hon lutade sig över balkongräcket och då såg hon honom.Mannen gled snabbt nedför ett rep. Kitty tog ett stadigt tag i repet och drog. I nästa ögonblick hängde hon med halva kroppen utanför räcket.

The secret in the old lace
Det amerikanska originalomslaget.

Innan dess har Kitty skickat in ett manus till en skrivartävling som gick ut på att lösa ett gammalt mysterium. Det gällde det mystiska försvinnandet av en gammal flamländsk adelsman. Efter sig har han lämnat ett spår, i form av ett par spetsmanschetter. Det ryktas också om en gömd skatt.

Så Kitty beger sig till den gamla staden Brygge i Belgien. En vän till Bess, Madame Chambray, har nämligen bjudit dit flickorna för att försöka hitta den rättmätiga ägaren till ett värdefullt smycke som hon hittat. Kommer Kitty kunna lösa mysteriet?

Boken

Den här boken gavs ut 1980, i USA för första gången. Till den svenska marknaden kom den 1982. För första gången på flera årtionden visade det sig också att det var en ny spökskrivare som skrev boken istället för Harriet Stratemeyer. Den här boken skrevs nämligen av Nancy Axelrad istället. Hon skulle också komma att skriva fler böcker efter den här.

Boken utspelar sig som sagt mestadels i belgiska Brygge. En medeltida stad mest känd för sina snirkliga kanaler. Det är en populär turiststad som förmodligen blev ännu kändare genom filmen ”In Bruges” som kom ut 2008. Nedan kan du se trailern till den.

Givetvis är Kittyboken inte alls lika våldsam, även om den också innehåller en och annan actionscen.

I boken gör man också en stor grej av stadens anrika tradition av att göra spets. Det började på 1600-talet när staden efter sin storhetstid försökte blåsa liv i industrin igen. Då flydde även Charles II av England till staden och levde där i exil. Och då knypplades det spets kan man tro.

Belgisk spets.

Slutsats och betyg

Det här är nog den första boken jag läser där Kitty besöker en stad som jag själv varit i, Brygge. Och det höjde läsupplevelsen för mig eftersom jag genast fick en känsla för hur allt var och såg ut.

Jag tycker också att mysteriet kändes ok. Att Kitty skulle lösa ett historiskt mysterium kändes kul. Samtidigt som vissa slumpar känns lite osannolika och hela grejen med den där skrivartävling kändes märklig. Jag har aldrig hört talas om en skrivartävling där man ska avsluta en befintlig detektivhistoria. Antingen är det väl en detektivtävling, eller en skrivartävling, inte både ock samtidigt. Det var märkligt. De och den något splittrade histoien gör att min känsla är att boken inte riktigt når upp. Även om vissa moment givetvis är spännande.

Jag ger den här boken en trea. Där de bra sakerna tar ut de dåliga.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skrivtävlingen
Bäst: Att vi ändå slapp Ned och gänget trots att flickorna beklagade sig över att han inte var där för att hjälpa Kitty. Trams! Hon behöver ju inte honom.

Övrig information

Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 2223-2224
Upplagor:
1-3 – 1982
4 – 1989

Originaltitel: The Secret in the Old Lace
Utgivningsår i USA: 1980
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och det flygande tefatet
Nästa bok: Kitty och det gåtfulla ansiktet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *