Nordens första flickdetektiv – Anne Lykkes ”Fröken detektiv”

Plötsligt får Herr Lynge sparken från fabriken där han arbetar. Man påstår att han stulit verktyg och saboterat den nya motorn som håller på att utvecklas. Åse som är bästa kompis med Lynges dotter (Lise) anar att allt inte står rätt till. Inte är han en tjuv. Hon försöker prata med sin pappa, fabriksägaren, som inte vill tro henne. Så hon måste ta saken i egna händer och rentvå Lynges namn.

Hon upptäcker snart att en rad märkliga saker pågår på fabriken nattetid. Det är tjuvar och industrispionage med livet som insats. Åse är övertygad om att Herr Lynge inte är den skyldige. Nu måste hon bara bevisa det. Till sin hjälp har hon Lise, leksakshunden Fido, beslutsamhet och en väldigt skarp hjärna.

Boken

Det här är på många sätt en intressant bok. Främst eftersom den gavs ut 1927 för första gången. Det gör den samtida med både Bröderna Hardy och Miss Marple (och äldre än den första Kittyboken). Eventuellt är den därmed den första boken med en flickdetektiv i huvudrollen – lilla danska Åse Holst, 14 år gammal.

Boken är nämligen skriven av en dansk, Niels Meyn – mannen bakom pseudonymen Anne Lykke. Han var journalist, författare och extremt produktiv. Det finns inga ordentliga uppgifter på hur många böcker han skrev, men det är mer än 400 stycken, under minst 37 olika pseudonymer. Han skrev och han skrev.

Äventyr, djur och aliens, det gillade Niels att skriva om.

Han blandade friskt mellan olika genrer också. Det blev vuxenböcker, djurböcker och pojk- och flickböcker. Främst är det ändå hans barn- och ungdomsböcker som går till historien. Dessa böcker var enormt populära, även i Sverige.

Ändå verkar ingen värna om Niels minne, särskilt inte i Danmark. När nazisterna ockuperade Danmark 1940 hade Niels nämligen inte några betänkligheter. Han gick med i partiet och började skriva för deras dagstidning med samma frenesi som vanligt. Många menar också att det var Niels konstanta vilja att skriva som fick honom till detta. Inget annat tyder på att han var nazist. Å andra sidan är det tillräckligt illa att skriva för dem. Så när kriget och ockupationen var över hade Niels ingen karriär kvar.

– Det finns inte ens en komplett samling av hans böcker på nationalbiblioteket. Ofta har bibliotekarierna helt enkelt kastat bort hans böcker, berättade Jan B. Steffensen i en intervju om Niels, för DAST.

I Sverige svärtades hans rykte inte lika mycket, samtidigt som få minns honom idag. Ändå skrev han som sagt kanske nordens första bok om en flickdetektiv. Vilket borde vara värt något… Och det är det också. Jag upptäckte nämligen att en hel del av Niels Meyns böcker faktiskt finns tillgängliga som e-böcker på danska. Detsamma gäller Anne Lykke-böckerna.

Totalt blev det sju böcker under pseudonymen Anne Lykke. Fem av dem utkom på svenska men bara en av dem handlar om Åse.
De andra böckerna är:

  • Tre flickor på äventyr
  • Cowboy-Kitty
  • Cowboyprinsessan
  • Lillgåsen

Alla är utgivna på B. Wahlströms bokförlag.

Slutsats och betyg

Det här är på många vis en trevlig bok och jag gillar verkligen Åse Holst. Hon är driftig, rättrådig och viljestark. Boken är också rättfram – Åse ser en orättvisa, hon försöker rätta till den genom att prata med sin far. Det räcker inte så hon får hitta en annan utväg. Utvägen blir att skaffa konkret bevisning, vilket hon gör på ett sakligt sätt. Mot slutet skriver hon till och med en rapport. På något sätt känns det typiskt för oss nordbor. Det är så här vi jobbar. Samtidigt innehåller boken en del spännande scener, när vi som läsare pusslar ihop allt tillsammans med Åse.

Åse presenterar sig själv.
Åse presenterar sig själv.

Sedan finns alla de sedvanliga dragen som en flickdetektiv har. Mamman är död och flickan kommer från den övre medelklassen (minst). I familjen finns dessutom en hushållerska som heter Hanna. Men sedan har vi en del skillnader. Dels struntar Hanna i Åse (texten nedan) och dels går Åse emot sin pappas vilja i boken. Det tillhör inte vanligheterna. Å andra sidan har han ju fel och dessutom jobbar han för mycket.

Hushållerskan Hanna Hansen.

Åse tar saken i egna händer.
Åse tar saken i egna händer.

Både bröderna Hardy och Kitty kritiserades i början för att de inte hade tillräcklig respekt för auktoriteter. Då åsyftades oftast polisen. Här har vi en flicka som till och med trotsar sin egen pappa, 1927. Det känns udda och rätt så tufft.

En annan sak som jag tycker är intressant med boken är hela mysteriet med industrispionaget. En amerikansk fabrik är alltså ute efter Holsts nya motor och det påminner mig om hur kineserna beskrivs idag. Man får komma ihåg att det här är innan USA blev den världsmakt vi känner till idag. Det var också innan depressionen, innan nazisterna och innan andra världskriget. Däremot var det under industrins glansdagar. Därför är det är klart mysteriet utspelar sig på en fabrik, sådana fanns det ju i varje stad med självaktning.

I boken märks också en viss kritik mot det arbetsgivare i USA. Jag vet inte jättemycket om arbetarrörelsen i Danmark i slutet på 20-talet. Förutom att Socialdemokraterna, för första gången i landets historia, blev landets största parti vid folketinget 1924. De skulle sedan fortsätta att vara det till början av 80-talet. Den känslan som mannen i texten har nedan var inte särskilt unik. Många arbetare kände förmodligen samma sak i början av 1900-talet.

Annars är mitt enda minus för den här boken faktiskt miljöbeskrivningarna. Jag hade velat att boken konkret utspelade sig i Köpenhamn men det kanske den inte gör… Det avslöjas nämligen aldrig. Kanske för att alla ska kunna identifiera miljön som sin egen men jag tycker ändå att det känns trist.

Slutligen ger jag den här boken en stark fyra. Främst för Åses mod och rättrådiga sätt. Hon är verkligen en sån man vill ha vid sin sida när stormen går.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Var är Köpenhamn? Lite mer mysiga miljöbeskrivningar tack.

Bäst: Åses fina rapport. Vilket talang.

Övrig information

Antal sidor: 157
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1930
Bokomslag: –
Boknummer Wahlströms: 140
Upplagor:
1 – 1930
2 – 1939

Originaltitel: Frøken detektiv
Utgivningsår i Danmark: 1927
Bokens olika omslag.

Frøken detektiv.jpg

Föregående bok: Cowboyprinsessan
Nästa bok: Lillgåsen
Dessa böcker handlar inte om Åse Holst men de är skrivna under pseudonymen Anne Lykke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *