Äventyr i Alaska – Bröderna Hardy

Skräcken härskar i indianby Glitter i Alaska. Ett hus bränns ner, någon får sin båt förstörs och en slädhund släpps ut till vargarna i skogen. Frank och Joe är i Alaska för att titta på slädhundsloppet Iditarod, men så kastas de in i ett svårlöst mysterium. Vem ligger bakom det som har hänt – och varför? Är det den gamle bittre guldgrävaren Lucky Moeller? Eller någon av deltagarna i slädhundsloppet?

Det amerikanska originalomslaget.

Det enda bröderna Hardy vet är att gärningsmannen blir alltmer desperat för varje dag som går…

Samtidigt förbereder sig byn för en omröstning gällande att bygga en stor turistattraktion. Den kommer att locka fler turister, vilket har för- och nackdelar. Kan det möjligen ha något att göra med den senaste tidens attentat?

Boken

Det här är den 138:e boken i originalserien om Hardybröderna. I Sverige gavs den däremot ut som den näst sista Hardyboken, nummer 73. Boken gavs ut 1996 ursprungligen och skrevs av en okänd spökskrivare.

I boken åker bröderna till Alaska för att träffa deras vän David Natik. Han ska nämligen vara med i det kända hundspannsloppet Iditarod. Ett hundlopp som jag tidigare pratat om, eftersom Kittys hund är döpt efter en av hjältehundarna från serumloppet, som tävlingen bygger på. Du kan läsa mer om det här.

Brödernas vän ska delta i det klassiska hundspannsloppet.

I boken framgår det också att David har varit med om mysterier tillsammans med bröderna Hardy förut. Så vi får se om han dyker upp i någon annan bok också.

Iditarod går av stapeln i mars varje år.

Här kan du också se ett inslag från tävlingen 2020.

En kvinna framför den traditonella dansen.

I boken får vi ändå bara följa med Daniel under förberedelserna inför loppet. Men vi blir bekanta med hans hundar och en av hans konkurrenter. Det visar sig också att Daniel tillhör den Alaskiska Athabaskstammen. En ursprungsbefolkning som idag består av runt 6000 personer. De flesta personerna i bokens by tillhör den, några av dem framför också en traditionell dans i samband med en fest.

I boken påstås det också att bröderna Hardy kommer från New York. Dock är det oklart ifall man menar staden eller staten. Eftersom det är en senare bok tänker jag att författaren bara slarvat. Pojkarnas hemstad, Bayport, brukar inte ligga i New York. Särskilt inte i originalserien. (Bara i vissa böcker i Casefiles-serien.)

I boken reagerade jag också på scenen när hunden springer iväg och man påstår att han blivit lockad av vargflocken. Jag är lite osäker på om det är den mest logiska tolkningen. Jag försökte därför hitta information om liknande beteende hos hundar och hittade inget, förutom i den skönlitterära boken ”Skriet från vildmarken”. Den är som sagt fiktiv. Men egen uppfattning om hundar i förhållandet till vilda djur är att de inte är så lättlockade. Kanske nyfikna, men så fort det blev farligt skulle de antagligen springa hem igen. Alternativt skulle de blir försvarsbenägna på en gång. Det är eventuellt annorlunda med en jakthund. Lämna gärna en kommentar om du vet mer.

Slutsats och betyg

Jag fortsätter på mitt vintertema och valde den här boken eftersom titeln avslöjar att den utspelar sig i Alaska. Alaskamysterier burkar vara bra, tänkte jag. Efter den första halvan av boken var jag heller inte besviken. Hundar, ett opportunistiskt företag och ursprungsbefolkning som bröderna inte är elaka emot, till skillnad från de tidiga böckerna i Hardyserien. What’s not to like?

Jo, jag tycker att historien tappar lite mot slutet av boken. Eller beror det kanske på att mysteriet inte tar de vändningar jag vill? Oavsett blir jag lite besviken.

Men, känslan av Alaska är fin och jag gillar den lilla byn, Glitter.

Allt det tillräckligt för att ge boken en stark trea i betyg. Lagom mysigt.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att jag hade ett mycket bättre slut i mitt huvud.
Bäst: Alaska och hundspannsbitarna.

Övrig information

Antal sidor: 188
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2001
Bokomslag: Lee MacLeod
Boknummer: 3005
Upplagor:
1 – 2001

Originaltitel: The Alaskan Adventure
Utgivningsår i USA: 1996
Bokens olika omslag: Jag hittade bara det svenska och det amerikanska.

Föregående bok: I hundra knop
Nästa bok: Skräckturneringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *