Betty och dubbelgångaren

En främling lämnar plötsligt över en svart plånbok till Betty och menar att hon glömt eller tappat den tidigare. Men plånboken är inte Bettys. Hon söker snabbt igenom den för att se om den innehåller någon ledtråd kring vem den riktiga ägaren kan vara. Det hon hittar är en lapp från en person som kallar sig Blackie. Det verkar vara någon sorts hotbrev. Betty kontaktar polisen som inte verkar särskilt intresserad av fallet. Det får bli upp till Betty att hitta både skurken och personen som liknar henne själv.

Den amerikanska originalversionen.

Det visar sig också att fallet hänger ihop med Bettys eventuella kusin. Det visar sig nämligen att hennes moster rymde med en man och eventuellt fick de ett barn ihop. Kan det vara hon som är Bettys mystiska dubbelgångare?

Boken

Det här är egentligen den 14:e boken i serien om Betty. Men i Sverige översatte man inte alla böckerna och därför gavs boken ut som den åttonde istället. Som vanligt skrevs den av Margaret Sutton och den gavs ut 1941 i USA för första gången. Den första svenska översättningen kom ut 1976.

Betty smyger sig fram.

Till skillnad från många andra serier så följer Bettyböckerna en striktare kronologisk ordning. Den påverkar främst persongalleriet eftersom vissa personer som Betty hjälper i ett mysterium sedan dyker upp i nästa bok. Vill man därför vara säker på att slutet på en bok inte ska avslöjas i nästa, bör man läsa dem i ordning. Nu påverkar inte just den biten den här boken. Men när vi möter Betty igen har hennes mormor och morfar just avlidit. De levde och var vid god vigör sist vi mötte dem. Så om dödsfallen beror på något som hände i den förra boken, eller om det kom hastigt, framgår inte.

Dessutom ska Betty nu gifta sig med Peter. Enligt planen. Det är bestämt. Hur de då slutligen fick ihop det missar vi därmed i Sverige. Det får vi läsa om i någon av de amerikanska böckerna som kom innan den här.

Annars utspelar sig mysteriet i Bettys hemstad med omnejd. Där är Betty och gänget även på jakt efter testamentet efter Bettys mormor och morfar. Där ska det framgå vem som får vad. Betty är särskilt intresserad av hennes mormors lapptäcke. Det innehåller bitar från kläder och annat som familjen använde när de deltog i viktiga händelser – dop, bröllop, etcetera. På baksidan har mormor också skrivit vad och när allting var. Kul idé!

Ett lapptäcke.

Det är också från det här lapptäcket som det amerikanska originalet har tagit sitt originalnamn, The Clue in the Patchwork Quilt. Vilket översätts till ”ledtråden i lapptäcket”.

Nåväl, istället för testamentet hittar Betty ett mystiskt födelseattest istället och jakten på dubbelgångaren kan börja.

I boken dyker även en hypnotisör upp som Betty blir intresserad av.

Hypnos
Betty möter dr Zoller.

Slutsats och betyg

Genom alla de böcker jag har läst har jag faktiskt gått och blivit rätt så förtjust i Betty. Hon är som en korsning mellan Kitty och Anne på Grönkulla. Därför är det alltid trevligt att plocka upp ytterligare en ny bok i serien att läsa. Jag blev heller inte besviken av den här historien. Det är ytterligare en solid Bettybok.

Däremot är jag inte road av att B. Wahlströms hoppade över tre böcker mellan denna och den tidigare översättningen. Det känns som några viktiga scener fattas och det är synd. Men det är inte den här bokens fel.

Blir vi inbjudna till bröllopet tror ni?

Mysteriet är rätt så bra och som vanligt handlar det om någon släkting som ingen visste att hen hade. Det är ett rätt så bra tema.

Däremot tappade jag lite tråden när den där hypnotisören dök upp. Den episoden kändes lite rörig. Det är allt.

Jag ger boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att B. Wahlströms hoppade över böckerna innan den här. Helt plötsligt ska Betty och Peter gifta sig till jul. Och vi fick inte vara med när han frågade! Snacka om att bli snuvad på konfekten…
Bäst: Lapptäcket och mysteriet i stort. Mysigt och spännande.

Övrig information

Antal sidor: 154
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1976
Bokomslag: Wenche Holstad
Boknummer Wahlströms: 1878

Originaltitel: The Clue in the Patchwork Quilt
Utgivningsår i USA: 1941
Bokens olika omslag: Jag hittade bara den svenska och amerikanska originalversionen.

Föregående bok: Betty och röda ringens gåta
Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen: The Unfinished House
Nästa bok (enligt den svenska ordningen): Betty och det gömda rummet
Nästa bok (enligt den amerikanska ordningen): The Unfinished House

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *