Courting Disaster

Kitty har åkt till Charleston för att försöka skydda sin vän Terry Alford. Hon är stjärnan i en ny musikal som heter ”Beauty and the beat”. Men det verkar som om någon vill henne illa.
I Charleston springer Kitty snart på bröderna Hardy som också är där på ett uppdrag – att beskydda den bångstyriga tennisstjärnan Pat Flynn. Det visar sig också snart att han dejtar Terry. Kitty och Hardybröderna inser snart att deras fall hänger ihop. 

Det råder heller ingen brist på misstänkta och motiv. Pat beter sig som den värsta sortens John McEnroe och folk står i kö för att önska honom illa. Att Terry har några fiender verkar däremot konstigare. Hon är riktigt rar.

Till sin hjälp att lösa mysteriet har Kitty Bess. Som dessutom har ett gott öga till Joe. Vännerna lär också känns Leese som bor i Charleston tillsammans med sina morföräldrar.

Bok innehåller också en hel del action – bomber, biljakter, båtjakter och förgiftning. För att bara nämna lite.

Boken

Boken gavs ursprungligen ut 1993 och ingår i Super Mysteryserien. Där Kitty och Hardybröderna löser brott tillsammans. I Sverige gav man aldrig ut den här boken. Så det finns ingen svensk översättning. Och ändå verkar boken ha en tydlig svenskkoppling i tennistränare Gunnar Hedstrom. Han gillar vitaminer och kan kontrollera sitt temperament. Tydligt inspirerad av Björn Borg.

Boken skrevs under pseudonymen Carolyn Keene – inte Franklin W. Dixon. Så brukade det ofta vara med Super Mysteryböckerna. De skrevs främst av Kittyförfattarna. Vem den verkliga författaren var är än så länge ett mysterium.

I boken är Terry Alford en VJ och hon har länge arbetat på musikstationen PTV. En tydlig flirt med MTV. I början av 90-talet var ju en VJ bland det coolaste man kunde vara.

I boken figurerar även en karaktär som heter Kitty på originalspråk. Som svensk läsare blev det något förvirrat. 😀

Nedan hittar du lite bilder som är inspirerade av boken.

I boken kliver Bess fram som lite smartare än vanligt. Hon hjälper verkligen Kitty med sina slutsatser och iakttagelser. Hon har också en liten flirt med Joe. Däremot förekommer det inget flirtande mellan Frank och Kitty som det ibland gör i det här böckerna. Dessutom nämns Ned knappt heller. Allt fokus verkar istället ligga på att lösa brottet.

Slutsats och betyg

Jag valde att läsa den här boken nu eftersom Australian Open pågår för fullt. En bok som delvis handlar om tennis verkade skoj. Sedan har tennisvärlden förändrats en del sedan boken skrevs. Nu är det så mycket tävlingar hela tiden för de högst rankade spelarna. Så särskilt mycket uppvisningsmatcher blir det inte för spelarna. I boken är det däremot en sådan som historien kretsar kring.

Vanligtvis gillar jag dynamiken mellan Hardybröderna och Kitty. Hon framstår som den smartaste, tätt följd av Frank och sedan har vi Joe med sina muskler och yviga temperament. Att Bess var så på alerten var också roligt. Inget snack om hennes vikt den här gången. Istället verkar hon helgullig.

Sedan har vi mysteriet. Jag är inte helt nöjd med det. Särskilt inte upplösningen som kändes ologisk och slö. Som att skribenten hade för bråttom på när hen skrev slutet. Jag vill inte avslöja för mycket kring det så jag lämnar det där. Generellt är jag inte heller superförtjust i sabotagehistorier heller. Jag gillade inte heller att Hardybröderna räddade Kitty mot slutet.

Däremot gillade jag att det var mycket action. Som ett avsnitt av Magnum. Jag gillar också miljön. Charleston är alltid stämningsfullt.

Allt detta sammanlagt gör att jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurkarna och deras motiv. Man hade kunnat sy ihop det bättre på något annat sätt.
Bäst: Bess!

Övrig information

Courting Disaster - Czeck
Den tjeckiska versionen av boken.

Antal sidor: 215
Första upplagan
Tryckt 1993
Bokförlag: Simon Pulse (Simon & Schuster)
Bokomslag: Frank Morris

Boken översattes aldrig till svenska. Däremot översattes den till tjeckiska.

Föregående bok enligt originalutgivningen: Nancy Drew & the Hardy Boys Super Mystery: Tropic of Fear (aldrig utgiven i Sverige)
Nästa bok enligt originalutgivningen: Nancy Drew & the Hardy Boys Super Mystery: Hits and Misses (aldrig utgiven i Sverige)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *