Danger for Hire

I jakten på en ny farlig skurk tvingas Kitty och Brenda Carlton att gräva ner stridsyxan. De måste sammarbeta, Brenda med hennes erfarenhet som journalist, och Kitty med hennes detektivkunskaper. Tillsammans ger de sig efter en lokal rånarliga som ligger bakom den senaste tidens inbrott i River Heights.

För att fånga rånargänget gillrar Kitty en listig fälla, men hon behöver Brendas hjälp…

Boken

Det här är den 52:a boken i Nancy Drew Files-serien. I Sverige gjorde man som bekant ingen skillnad på den och originalserien. Istället gavs böckerna ut med antingen röda ryggar, eller i det lyxigare, större formatet. Det gäller däremot inte den här boken som aldrig fick någon svensk översättning. Den verkar inte ha fått någon annan översättning heller. Jag hittar bara den ursprungliga amerikanska.

Jag hittar heller ingen information om vem den verkliga författaren till boken skulle ha varit. Men som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene. Boken gavs ut i oktober 1990. Samtidigt som den stora världshändelsen var att Öst- och Västtyskland återförenats till ett land igen.

Brenda Carton, från ”Alibi in Asches”.

Det berörs givetvis inte i bokens historia som istället återförenar Kitty med hennes ärkerival, den enträgna reportern Brenda Carton. De båda får upp ögonen för en rad märkliga inbrott som plågat River Heights. De beslutar sig också för att tävla om vem av dem som kan hitta skurken först. Men så enkelt löser de inte fallet. Nej, de visar sig att var och en av dem sitter på viktiga pusselbitar som den andra behöver. De måste lära sig att sammarbeta för första gången någonsin.

Kitty och Brendas relation är oftast frostig.

Boken börjar också med att en episode där Kitty håller en föreläsning. Det är också där som hon träffar chefen för det lokala säkerhetsbolaget, liksom kommisarie McGinnis och ett riktigt superfan till henne själv. Det leder till en rätt så krystad konversation där Kitty för en gångs skulle berättar lite om hur hon ser på sig själv.

Kitty berättar om sig själv.

Det är faktiskt rätt så sällan konversationer av det slaget äger rum. En annan intressant sak är att Ned inte dyker upp någonstans i boken.

Jag vet att bokförlaget fick in klagomål på Neds existens. Många Kittyfans ville att Kitty skulle vara lite mer singel och inte ha honom i hälarna hela tiden. Ibland fick de fansen sitt lystmäte…

Kort vill jag också bara nämna att det i boken finns en kort referens till ”The Suspect Next Door – Kitty och grannflickans hemlighet”. Eftersom det främst är det fallet som upptar föreläsningen som Kitty håller i början av boken.

Slutsats och betyg

Den stora behållningen av den här boken är upplösningen som faktiskt är rätt så stilig. Jag hade halva lösningen fram tills dess. Men jag saknade de sista…

Sedan är jag generellt välvilligt inställd till Brenda som, trots att Kitty ogillar henne, är en frisk fläkt. Jag skulle inte ha något emot att hon dök upp lite oftare.

På minussidan ligger en del transportsträckor och alldeles för många karaktärer för 131 sidor. Ibland var det segt, ibland var det rörigt att försöka hålla rätt på alla personerna.

Det ska sägas att jag har svårt att hålla rätt på personer i vanliga fall också. Det är som ett handikap, så jag är känslig för alltför många karaktärer. Då blandar jag alltid ihop några.

I slutändan tyckte jag ändå att den här boken var helt ok och ger den en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att George och Bess kändes ovanligt platta. Om författaren inte ville ha med dem, hade hen faktiskt kunnat hoppa över dem helt istället… Mer utrymme till Kitty, Brenda och alla andra.
BästDet fint hopsnickrade slutet.

Övrig information

Antal sidor: 131
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag: (Jag hittade bara det amerikanska)

Föregående bok: A Model Crime
Nästa bok: Trail of Lies – Kitty och mysteriet i Alaska
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *