Datorspelet – Alibi in Ashes

Den här gången har Kitty/Nancy Drew verkligen hamnat i klistret. Stadshuset i River Heights har brunnit upp och eftersom Kitty var i byggnaden när den började brinna är hon huvudmisstänkt och fängslad. Istället får Ned, Bess och George hoppa in. Tillsammans ska de försöka hitta tillräckligt med bevis så att Kitty kan släppas. Kommer de att lyckas rentvå hennes namn?

Det här spelet är det 25:e Kittyspelet och det som särskiljer spelet är att ”man” hoppar mellan de olika karaktärerna en hel del. Kitty sitter som sagt inspärrad hos polischefen McGinnis. Eftersom hon sedan tidigare har hjälpt honom så litar han uppenbarligen så pass mycket på henne att han ger henne tillgång till fingeravtrycksmaskinen, polisregistret och lite andra saker. Det gör att hennes vänner kan lämna olika bevis till henne på polishuset. Därifrån kan hon försöka reda ut vem som egentligen satte eld på statshuset och varför.

Spelet bygger på två böcker – ”False Impressions från 1990 och ”The Clues Challenge från 2000. Ingen av dem översattes till svenska.

De två böckerna som spelet bygger på.

Spelet

Som vanlig rör det sig om ett första-persons-spel, där man får ”vara” Kitty eller någon av hennes vänner. I början av spelet får man också en möjlighet att välja svårighetsgrad. Svårighetsgraden påverkar hur svåra pusslen, ledtrådarna och tipsen är. Utgången förblir däremot densamma.

Spelet släpptes 2011 när Metacritic utsåg Batman: Arkham City till årets bästa spel. Portal 2 var ett annat populärt spel från samma år.

Det kritiska mottagandet av spelet var ok. Det var inte det bästa spelet av dem alla och allt hoppande mellan karaktärerna blir snabbt tröttsamt. Däremot får man gå runt i Kittys rum, hem och hemstad. Vilket uppskattades av många Kittyfans.

Karaktärer

Det här spelet innehåller ovanligt många karaktärer. Både Ned, George och Bess är med. Som i vanliga fall mest brukar vara tillgängliga per telefon. Jag tar inte med dem i persongalleriet nedan. Däremot kan man klicka på länkarna om man vill lära sig mer om dem.

McGinnis
McGinnis lägger ihop ett och ett.

Polischefen McGinnis – McGinnis känner vi igen från flera böcker med Kitty. Han är River Heights polischef och i det här spelet framstår han som en rätt så trubblig och bufflig person. Egentligen tror han inte att Kitty är skyldig men han känner sig pressad att bura in henne baserat på de bevis han har. Det gör att han är öppen för att fria henne förutsatt att bevisen pekar åt något annat håll.

Deirdre Shannon
Hur långt är Deirdre villig att gå för att få det hon vill?

Deirdre Shannon – Det visar sig snart att Deirdre är en av Kittys verkliga rivaler. Deirdre är bortskämd och van att alltid få som hon vill. Oturligt nog vill hon ha allt som Kitty har. Berömmelse, förmåga och Ned. När hon inte får det kan hon vara riktigt jävlig. Frågan är om hon är tillräckligt jäklig för att vilja sätta dit Kitty? George tolererar henne inte alls. Däremot har Ned större tur när det gäller att kunna prata med henne.

Brenda Carlton – Brenda Carlton är River Heights vassaste journalist, i alla fall enligt henne själv. Hon arbetar för ”Heights Nine News” men har större planer. För att komma dit hon vill måste hon leverera sensationella nyheter, där sanningen ibland hamnar i andra rummet. Hur långt är hon villig att gå för att nå sina mål? Skulle hon kunna bränna ner ett statshus för det?

Alexei Markovic
Hur bitter är Alexei?

Alexei Markovic – Alexei arbetade själv som detektiv, för länge sedan. Sedan kom ett fall som helt förstörde hans goda rykte och karriär. Istället tog han över en antikaffär i staden. Den har gjort att han har särskilt god kännedom om River Heights och stadens historia.  Däremot är det svårt att prata med honom. Han har blivit en bitter ensling. Har den bitterheten drivit honom till att vilja förstöra för Kitty?

Antonia Toni Scallari
Hon verkar snäll, men är hon verkligen det?

Antonia ”Toni” Scallari
– Toni håller sig sysselsatt och är väldigt mån om att alla ska gilla henne. Hon gör det genom att driva stadens glassaffär ”Scoop”. Hon är dessutom invald  till statshuskommittén. Det gör att hon har mycket att säga till om i staden. Hon har dessutom en favoritkund/medborgare och det är givetvis glassälskaren Bess. Samtidigt misstänker Kitty att allt inte är som det ska vara med Toni. Hon verkar dölja någon mörk hemlighet.

Slutsats och betyg

Jag tycker det här spelet är trevligt även om det inte är mitt favoritspel. Särskilt gillar jag karaktärerna där Bess och Alexei sticker ut lite särskilt. De har många roliga repliker. Sedan blir det som sagt lite tröttsamt att hoppa mellan Ned, Kitty, Bess och George hela tiden. Det är innehåller heller inget riktigt minnesvärt pussel som jag gillade. Istället ligger mycket fokus på själva karaktärerna och historien. Det har också ett rätt så spännande slut. Det gör att jag ger spelet en fyra. En svag sådan.

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Mac OS X
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 18:e Oktober, 2011
  • Föregående spel: The Captive Curse
  • Nästa spel: Tomb of the Lost Queen

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *