Datorspelet – Sea Of Darkness

I den lilla isländska staden Skipbrot brukar det berömda skeppet Heerlijkheid vara en av huvudattraktionerna. Särkilt i samband med den årliga Ancestors Festivalen. Men nu har dess kapten spårlöst försvunnit och skeppet har förvandlats till en kuslig distraktion. Frågan är varför kaptenen försvann. Blev han bortförd eller försvann han med den legendariska skatten som skeppet döljer. 

Över Island faller snön och allt verkar fridfullt. Kitty kommer dit och gör sig snabbt bekant med lokalbefolkning. Samtidigt som hon tar upp jakten på den försvunna kaptenen Magnus och den mystiska skatten.

Det visar sig snart att under den fröjderliga isländska fasaden döljer staden och dess invånare ingrodda konflikter. Stämningen är minst sagt tryckt och alla verkar dölja något. Kitty måste få dem att börja prata för att kunna hitta Magnus och skatten.

I det här spelet får du ställa din förmåga att lösa pussel på prov. Du kommer också att få lära dig grundläggande skeppskunskaper så vässa dina knopkunskaper. Du får också användning av dina kunskaper i isländska. 😀

Spelet

Det här spelet är det 32:a i serien som handlar om Kitty / Nancy Drew. Det kom ut 2015 och till skillnad från de andra spelen bygger det inte på någon bok. Spelet skulle också bli det sista där Lani Minella gjorde Kittys röst.

Lani Minella
Lani gjorde Kittys röst i 32 spel.

Som vanligt spelar du Kitty i första person där du pekar och klickar dig genom spelet. Genom att sedan förhöra misstänkta, lösa gåtor och upptäcka olika ledtrådar tar du dig sedan fram genom spelet och mysteriet. I början av spelet kan du dessutom välja mellan att spela på den lätta eller tuffare svårighetsgraden.

Efter det det här spelet skulle det dröja fyra år innan nästa spel i serien kom ut. Det berodde delvis på att spelutvecklarna Her Interactive bytte spelmotor från deras egenutvecklade till Unity. Det här spelet är därmed det sista som använde den gamla motorn.

Karaktärer

Som vanligt innehåller spelet en del färgstarka personligheter:

Magnus Kiljansson
Var är Magnus?

Magnus Kiljansson – Magnus är den försvunna kaptenen. Innan han försvann arbetade han med  restaureringen av Heerlijkheids restaurering. Magnus inledde den lokala festivalen med en åktur i skeppet men fartyget kraschade in i hamnen och sedan dess har Magnus varit spårlöst försvunnen. Hittade han skatten och flydde med den, eller har han blivit kidnappad?

Dagny Silva
Dagny vill hitta Magnus och skatten.

Dagny Silva – Dagny är skattjägare och projektledare för Heerlijkheids restaurering. Det är också hon som har anställt Kitty. Dagny arbetade nära Magnus och sedan försvinnandet är hon skitförbannad på honom. Hon misstänker att allt han var ute efter var skatten och när han sedan hittade den lämnade han henne i sticket. Det är hennes teori i alla fall.

Elísabet Grimursdóttir
Vill Elísabet hämnas på Magnus?

Elísabet Grimursdóttir – Elísabet driver den lokala festivalen tillsammans med Soren men till skillnad från honom är hon född och uppvuxen i Skipbrot. Hon var dessutom Magnus flickvän även om relationen var ansträngd innan han försvann. Är det möjligen motivet till försvinnandet?

Gunnar Tonnison
Allt var bättre förr. Det tycker Gunnar.

Gunnar Tonnisson – En grinig gammal sjöman med skrävliga historier om havet och om hur det var förr. Han gillar inte turister eller den nya festivalen. Han bryr sig heller inte om skatten istället är det bara stadens traditioner och historia som verkligen betyder något. Det är i alla fall hans åsikt. Kan det möjligen vara ett motiv till att försöka förstöra festivalen?

Soren Bergursson
Soren i sin finaste tröja.

Soren Bergursson – Soren växte inte upp i Skipbrot. Han växte upp 16 kilometer därifrån. Därför har han alltid betraktas som en outsider av lokalbefolkningen. Det hjälps inte att han sitter på enorma kunskaper om islands historia och traditioner. Däremot gör det att han driver det lokala kulturcentret i staden. Tillsammans med Elísabet driver han även festivalen. Soren påstår att han inte bryr sig om skatten, men är det verkligen sant?

Slutsats och betyg

Spelet passade alldeles utmärkt under vinterhalvåret när det lätta snöfallet känns bekant och mysigt. Jag tyckte att det höjde stämningen.

Jag gillade också en hel del av pusslen och tycker att variationen var bättre på länge. Här fanns allt från lätt till svårt. Som det ska vara för att kunna passa många.

En rolig detalj med boken är att Ned nämner sin gamla kompis Burt i sina telefonsamtal med Kitty. Hans röst hörs även i bakgrunden. 😀

Däremot har jag ibland haft problem med de här spelen på min Mac. Helt plötsligt hänger sig spelet och avslutas. Har man inte sparat då förloras allt. Det gör att jag sitter och sparar hela tiden. Jag blir dessutom stressad när jag spelar och det förstör givetvis en del av upplevelsen. Det är inte första gången det här händer och det har förmodligen med den gamla motorn att göra.

Sedan har vi själva mysteriet och historien. Jag tycker nog att det är synd att den inte bygger på en bok. Istället känns spelet inspirerat av ”Danger on Deception Island”.

Ibland tycker jag också att det är lite onödigt många klick för att ta sig från ett ställe till ett annat. När det inte behövs för logiken. Som vid fyren där man måste klicka sig runt en massa för att komma dit man ska. Det hade varit förståeligt om vägen på något sätt hade innehållit något viktigt, men det gör den inte.

Jag ger det här spelet en trea främst för den mysiga miljön och grafiken som också förbättrats.

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Mac OS X
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 19:e maj, 2015
  • Föregående spel: Labyrinth of Lies
  • Nästa spel: Midnight In Salem

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *