Datorspelet – The Captive Curse

on

I flera århundraden har ett legendariskt monster terroriserat den bayerska slottsbyn Finster i Tyskland. Enligt legenden försvinner han ibland och syns inte på flera år. Sedan kommer det plötsligt en varning där han meddelar att han snart kommer att återvända för att hämta sitt nästa offer. Offren har hittills alltid varit unga kvinnor. De har dessutom alltid burit ett särskilt halssmycke. Nu har varningarna börjat dyka upp igen. Kitty kallas till byn för att lösa mysteriet. Snart visar det sig att någon på slottet har andra motiv – att Kitty ska blir monstrets nästa offer.

Captive Witness
Boken som spelet bygger på.

Kitty har inte mycket till hjälp, en mängd intressanta karaktärer som alla har dolda motiv och hemligheter. Det flirtas också en del med bröderna Grimm och deras sagor och myter.

Spelet är det 24:e i ordningen och det kom ut 2011. Historien bygger löst på boken ”Captive witness” som kom ut 1981. På svenska döpte man om boken till ”Kitty och flyktingmysteriet”. och den gavs ut 1984.

Spelet

Nytt för spelet var en lättare installation och bättre grafik. Något som också uppskattades av kritiker och fans. Spelet marknadsfördes också med hjälp av en vidoebandserie som kallades ”postcards from Germany”. Nedan kan du se Anjas vykort.

Som vanlig rör det sig om ett första-persons-spel, där man ”är” Kitty. I början av spelet får man också en möjlighet att välja svårighetsgrad. Svårighetsgraden påverkar hur svåra pusslen, ledtrådarna och tipsen är. Utgången förblir däremot densamma.

Karaktärerna

Karl WeschlerKarl Weschler – Karl är slottsmästare, vilket betyder att han försöker sköta organisera och sköta om alla sysslor som behöver göras på slottet. I det här fallet är det med betoning på försöker. Karl har det inte så lätt. Han oroar sig mycket för monstret och har i princip gömt sig på kontoret. Så att de andra inte ska se hur orolig han är. På det sättet hoppas han slippa påverka slottets invånare på ett negativt sätt. Men nog blir de påverkade alltid.

Anja MittelmeierAnja Mittelmeier – Anja driver presentbutiken på slottet. Hon är också slottets Castallan, det vill säga slottets guvernör. Hon är vänlig och glad, men Kitty upptäcker snart att allt inte är som det ska. Anja verkar dölja någon mörk hemlighet.

 

Lukas Mittelmeier.jpgLukas Mittelmeier – Lukas är slottets spellevink. En liten kille som gillar att spela spratt och ett brädspel som heter Monster. Särskilt med Karl. Lukas är också son till slottets säkerhetsansvarige. Det gör att han har bra koll på allts som händer på slottet. Han är också Anjas brorson.

Renate StollerRenate Stoller – Renate är en resande historieberättare som för tillfället har anlänt till slottet. Hon är full av berättelser och vet jättemycket om slottets historia, monstret och andra saker. Hon gillar godsaker och kan ibland vara lite brysk.

Sedan är Kitty i kontakt med en del personer via telefonen. I synnerhet bör Markus Böehm nämnas. Han äger slottet och är den som har anlitat Kitty för att lösa mysteriet.

Slutsats och betyg

Slott och mystiska monster i Tyskland. What’s not to like. Ändå hade jag inga särskilda förväntningar på det här spelet. Ingen hade sagt att det skulle vara varken särskilt bra eller dåligt. Därför blir jag också särskilt glad när Karl visar sig vara en riktigt rolig karaktärer. Lederhosen, en rolig dialekt och så leker karln med dockor. Vilken härlig knasboll. 😀 Efter det blir jag glad varenda gång man ska interagera med honom.

De andra karaktärerna är helt ok de med, särskilt Lukas som alltid har något hyss på gång. Hans monsterspel är också bra. Däremot är de spel som Karl vill att man ska spela väldigt långsamt och inte särskilt kul. Jag tycker också att det var svårt att förstå. Så det blir minus för den.

Mer pussel hade varit roligt, tycker jag. Men jag gillar ju verkligen dem också.

I slutändan blir det en trea för det här spelet. En stark en. 😀

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Mac OS X
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 28 juni, 2011
  • Föregående spel: Shadow at the Water’s Edge
  • Nästa spel: Alibi in Ashes

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *