Datorspelet – The Deadly Device

En svårfångad mördare gäckar laboratoriumet ”Technology of Tomorrow Today” i Colorado. Nyligen hittades den begåvade fysikern Niko Jovic död under mystiska omständigheter. Niko höll just på att arbeta med en uppfinning som skulle möjliggöra trådlös överföring av el. En uppfinning som skulle vara värd miljarder på marknaden, om den funkade. Kitty / Nancy Drew går undercover för att försöka utredda det misstänkta mordet men någon är henne på spåren och snart är hennes eget liv för fara. 

The Crime Lab Case
Originalversionen av ”Kitty och dödsängeln” – ”The Crime Lab Case”

Vad har det här spelet och de senaste årens populäraste elbilar gemensamt? Jo, de är båda inspirerade av Nikola Tesla. Spelet kretsar kring Teslas uppfinning; Teslaspole eller Tesla Coil som den kallas i spelet. Genom att vidareutveckla den skulle vi trådlöst kunna överföra el och vem skulle inte vilja slippa alla sladdar? Men innan uppfinningen hinner bli klar hittas Niko död i laboratoriet, elektrifierad av sin egen uppfinning. Någon har mördat honom och laboratoriet visar sig vara fullt av misstänkta.

För att lösa mysteriet måste vi lösa en hel del tekniska gåtor och klurigheter. Bygga apparater, förhöra de misstänkta och undvika att själva bli mördade. Med skicklighet och list ska vi nog ändå kunna lösa mysteriet.

In and out of love
Den andra boken som spelet löst bygger på.

Spelet bygger löst på två olika Kittyböcker. Dels ”Kitty och dödsängeln” från 2000 och ”In and Out of Love” som kom ut 1997. Den senare ingick i bokserien ”Nancy Drew on Campus” som aldrig översattes till svenska.

 

Spelet

Det här är det 27:e spelet om Nancy Drew. Gjort för Microsoft Windows och Mac OS X-platformar. Det gavs ut 2012 och som vanligt rör det sig om ett pek-och-klick-spel i första person. Som vanligt kan man också välja mellan två olika svårighetsgrader, amatör och master. Vilken nivå man väljer påverkar inte utgången av spelet. Det påverkar bara svårigheten i pusslen och de tips man får för att kunna lösa mysteriet.

Karaktärer

En hel del färgstarka karaktärer förgyller också spelet.

Viktor Lossett
Hur går det med utredningen Nancy?

Victor Lossett – Victor är delägare i labbet. Det är också han som anlitar Kitty för att utreda mordet och mysteriet. Han är en rätt driven och otålig man som gärna vill se snabba resultat. Han är dessutom helt övertygad om att Ryan Kilpatrick ligger bakom mordet.

 

Ryan Kilpatrick
Det Ryan inte kan om tekniska saker är inte värt att veta.

Ryan Kilpatrick – Ryan är en av laboratoriets tekniska experter. Vänlig och excentrisk. Hon blir snart huvudmisstänkt i mordet på Niko eftersom en kamera har fångat henne på film. Själv hävdar hon att hon är helt oskyldig. Råkade hon bara befinna sig på fel plats vid fel tillfälle eller är hon den verkliga mördaren?

Mason Quinto
Jobbar Mason med helt egna projekt?

Mason Quinto – Mason är kall, noggrann och arrogant. Det viktigaste av allt för honom är att allt är i ordning. Han är anställd som senior assistent och är en hängiven forskare som månar om sitt eget anseende. Han vill inte alltid dela med sig av det han jobbar med nämligen.

Ellie York
Ellie, liksom många, undviker Mason.

Ellie York – Ellie arbetar på natten, när Mason inte arbetar. De kommer nämligen inte särskilt bra överens. Det var också hon som upptäckte Nikos kropp men trots det har hon förvånansvärt lite att säga om mordet. Döljer hon möjligen någonting?

 

Gray Cortright
Gray är en riktig buffel.

Gray Cortright – Gray är chef för säkerheten på laboratoriumet. Han jobbar också natt och är känd för att vara en riktigt otrevlig typ. Man får vara glad om han svarar på tilltal.

 

 

Niko JovicNiko Jovic – Niko var känd för sin tystlåtenhet och för sin fascination för Nikola Tesla. Han var också en framstående forskare innan någon mördade honom. Frågan är vem?

Slutsats och betyg

TeslaCoilTeslacoilen är ett populärt objekt i olika historier, allt från Frankenstein till ”The Prestige”. Jag var positivt överraskad när han även dök upp i ett Nancy Drew-mysterium. Men från och med de förra spelet verkar Her Interactive vara i farten. Det ena bra spelet efter de andra. Släppta med bara ett par månaders mellanrum.

Jag är inte känd för min matematiska förmåga direkt. Matte fascinerar mig inte så särskilt. Ändå tyckte jag att pusslen i det här spelet är helt ok. Det ska också blandas kemiska vätskor och pysslas med en ny version av elkatten från Shadow at the Water’s Edge. Läskigt grisrosa den här gången. Allt håller mig sysselsatt och intresserad. Mysteriet är också bra, med en mycket dramatisk slutscen.

Spelet innehåller också en del bra karaktärer (som vanligt). Särskilt gillar jag Gray med sina buttra one-liners. Han är kul! Det enda minuset i spelet är att man behöver sätta klockan hit och dit för att kunna träffa rätt personer i rätt ordning. Det drar ner betyget som ändå landar på en stabil fyra. Mycket bra!

Övrig information

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *