Datorspelet – The Silent Spy

Kittys mors död har alltid varit ett mysterium. Hur dog hon egentligen? I det här spelet klarnar bilden något när Kitty kallas in för att hjälpa till med att avvärja en biokemisk attack i Skottland. Hennes uppdragsgivare är en mystisk telefonröst som också lovar henne information om hennes mor, Kate. Det visar sig snart att också arbetade för en hemlig organisation som försökte avvärja en liknande attack innan hon dog. Nu är det upp till Kitty att avvärja den nya attacken, samtidigt som hon försöker reda ut vad som egentligen hände med hennes mamma.

Därför reser Kitty / Nancy Drew till Glasgow i Skottland. Där träffar hon några av hennes mammas gamla vänner. Hon träffar också nya bekanta men ingen verkar vara den hen utger sig för att vara och Kitty litar inte på någon. Här krävs list och kunskaper när det gäller att både spela säckpipa och skjuta pilbåge för att kunna lösa mysteriet.

Kitty och smuggelmysteriet
Boken som spelet löst bygger på.

Spelet bygger löst på ”Kitty och smuggelmysteriet” (”The Clue of the Whistling Bagpipes”). Den släpptes 1964 i USA och 1973 i Sverige. I den boken figurerar ändå ingen biologiskt attack. Den handlar inte heller särskilt mycket om Kittys mamma. Däremot framgår det tydligt att Kitty har familj i Skottland. Nedan kan du se en trailer för spelet:

Spelet

”The Silent Spy” är den 29:e spelet i serien med Kittyspel. Det kom ut 2013 och som vanligt rör det sig om ett pek-och-klick-spel i första person. I spelet väljer man också mellan två olika svårighetsgrader, amatör och master. Vilken nivå man väljer påverkar inte utgången av spelet. Det påverkar bara svårigheten i pusslen och de tips man får för att kunna lösa mysteriet. Spelet gavs ut för Microsoft Windows och Mac OS X-plattformar.

Tanken var att spelet även skulle ges ut på mobil – för android, iOS och Kindle men planerna skrotades i början av 2015.

Karaktärerna

Bridget Shaw
Bridget är den entusiastisk sortens person.

Bridget Shaw – Bridget har en sprudlande personlighet och en enorm lust att bli vän med en riktig amerikan. En sån som Kitty. Kitty tycker att Bridget är lite märklig men hon verkar ju ha bra koll på Skottland och är väldigt hjälpsam.

 

 

Ewan Macloud
Ewan vet en hel del och samtidigt verkar han ibland helt förvirrad.

Ewan Macleod – Ewan arbetar för en hemlig organisation som kallas ”The Cathedral”. De behöver Kittys hjälp och Ewan är deras kontaktperson. Han hjälper Kitty med information och spionprylar.

 

 

Moira Chisholm
En av Kates gamla vänner.

Moira Chisholm – Moira var en nära vän till Kittys mamma. Sedan dess har hon gått under jord och det första Kitty måste göra är att försöka hitta henne.

 

 

Alec Fell
Att ha koll är Alecs grej, typ.

Alec Fell – Alec dyker upp från ingenstans med Kittys förlorade resväska. Han är en mystisk typ som påstår att han arbetar med att hitta människor. Han hänger mest i centralstationen där han förmodligen håller koll på folk.

Slutsats och betyg

Alltså det faktum att man äntligen ska få veta mer om Kittys mamma är väldigt lockande med det här spelet. Allt som oftast nämns ju hennes död bara i förbifarten. Allt detaljer utelämnas. Så ivrig och kunskapstörstande startar man det här spelet.

Det utvecklar sig sedan till någon sorts spionhistoria, med dubbel- och trippelspioner. Alla verkar skumma. Till och med Carson i en telefonkonversation. Historien är lite för rörig. Vilket jag egentligen tror har mest att göra med namnen. Om ”The Cathedral” hänger ihop med MI5 varför komplicera det hela med nya namn som bara gör en förvirrad? Jag blandade ihop dem och den andra organisationen en hel del under resans gång. Och sedan var man inte helt säker på om den var helt ond heller. Summan blir att historien ibland kändes rörig.

Med det sagt gillar jag ändå spelet. Pusslen var bra. Även om jag kämpade en hel del med pilbågeskyttet. I verkligheten är jag rätt ok på pilbåge, i Kittys värld, not so good. Men i slutändan tyckte jag det var en av spelets höjdpunkter, att det inte var för lätt. 😀

Jag gillade också själva faktumet att de spelet ägde rum i Skottland. Även om man kanske hade kunnat göra ännu mer av det.

Det blir en svag fyra för det här spelet.

Ladda hem det på HerInteractives hemsida.

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Mac OS X
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 22:a October, 2013
  • Föregående spel: Ghost of Thornton Hall
  • Nästa spel: The Shattered Medallion

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *