Den försvunna kälken

Det har snöat så mycket att skolan håller stängt. Då passar och Kitty och vännerna Bess och George på att åka kälke i parken. I backen träffar de Molly som är där och provar sin nya kälke. Kitty blir lite avundsjuk när hon ser hur snabbt Molly åker – och det är det tydligen fler som blir, för plötsligt är kälken försvunnen. Vem kan ha tagit den?

Thrill on the Hill
Det amerikanska originalomslaget.

Det finns flera misstänkta och Molly har lovat att den som lyckas hitta hennes kälke ska få hennes hemliga recept på snöglass i belöning. Kitty tar sig genast an fallet.

Boken innehåller också en ”läskig” scen där Kitty ska gå in i Rebeccas garage. Det är inte det lättaste eftersom det spökar där.

Boken

Det här är den 28:e boken i Kittyserien Nancy Drew Notebooks som i Sverige kallas Lill-Kitty. Här är den också den 24:e boken i serien eftersom vissa böcker inte kom ut här. I USA gavs den ut 1999 och i Sverige 2006. Som vanligt skrevs den under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är än så länge okänd.

Snöglass
Snöglass med strössel.

I boken nämns som sagt snöglass. Vilket genast gjorde mig nyfiken – vad är det och finns det på riktigt. Svaret är ja. Här är mitt hemliga recept:

3,7 liter (”ren”) nyfallen snö
2,4 dl socker
1 matsked vaniljextrakt
4,8 dl mjölk

Instruktioner:
När det börjar snöa ställer du ut en bunke och i den samlar du den nyfallna snön. Under tiden blandar du ihop de övriga ingredienserna i en skål. När du har fått ihop tillräckligt med snö häller du sedan över mjölkblandingen och blandar ihop. Sedan är snöglassen klar. Ät på en gång. 😀

Kälken
Kitty och George i backen.

Slutsats och betyg

Hittills har inte snön kommit dit jag bor så någon särskilt bra pulkaväder har det inte varit. Istället får jag nöja mig med att läsa om när Kitty och hennes kompisar tävlar om att åka fortast ner för backen. Dealen känns sådär.

Den här historien är rättfram. En kälke försvinner mystiskt. Kitty har tre misstänkta. Hon undersöker deras alibi och som vanligt är upplösningen lite mer komplicerad än man först anar. Dessutom serveras det choklad och stämningen är vintermysig.

Den här boken är också något kortare än de böcker jag läst i Lill-Kittyserien hittills. Jag saknar dessutom Beverly Carton. Däremot Dyker Mike Minelli upp istället och retas som vanligt med flickorna. Jag gillade också spökscenen.

Ändå räcker det inte riktigt för att den här boken ska lyfta och slutet håller riktigt inte samma goda kvalitet som jag förväntar mig av de här böckerna. Det blir en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurkens bortförklaring känns sådär. Lite slött liksom.
Bäst: Spöket i garaget.

Övrig information

Antal sidor: 82
Första upplagan
Tryckt i Finland, 2006
Bokomslag: Joanie Schwartz
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2006

Originaltitel: Thrill on the Hill
Utgivningsår i USA: 1999
Andra omslag till boken: Jag hittade bara den amerikanska och svenska versionen.

Föregående bok: Monstertårtan
Nästa bok: Filminspelningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *