Dungeons & Detectives

Den senaste tiden har Frank och Joe hängt på Sir Robert’s Comic Kingdom, en lokal spel- och serietidningsbutik. I samband med det senaste lajveventet blev de även inbjudna till den årliga Halloweenfesten. Den ska vara en maskerad som ska äga rum på Bayports enda slott. I samband med den ska Sir Robert även presentera sin dyrbaraste ägodel. En väldigt sällsynt serietidning som enligt ryktet även ska innehålla en karta som leder till en hemlig skatt.

För vissa, speciellt utvalda, tänker sir Robert visa upp seriemagasinet innan festen. Hardybröderna ingår givetvis i den här utvalda skaran. När han sedan öppnar upp lådan där tidningen har förvarats så visar det sig att den är borta. Någon har stulit den.

Hardybröderna ger sig givetvis efter tjuven men mysteriet blir snart mer komplicerat än vad det först verkade…

Boken

Det här är den nittonde boken i den senaste serien om Bröderna Hardy, Hardy Boys Adventures och den gavs ut hösten 2019. Spökskrivare för boken var Reuben Sack som i och med den här boken skrev sin sjätte Hardybok. Utöver det skrev han även ”A Nancy Drew Christmas”, där Kitty och Hardybröderna tillsammans försöker lösa ett mysterium. Det är den hittills enda gången i Hardy Boys Adventures-Nancy Drew Diaries-serierna som de möts.

Det fallet nämns även i den här boken. I boken är Frank nämligen förtjust i en tjej som heter Charlene och i samband med Halloweenfesten har hon klätt ut sig till ingen mindre än Kitty Drew. Med ficklampa och förstoringsglas. Frank förklarar då att Kitty är en verklig detektiv, som de träffade och arbetade med i samband med ett fall förra vintern.

Varje år klär flickor ut sig till Kitty Drew i samband med Halloween – främst i hennes hemland, USA.

Själva klär Bröderna Hardy ut sig till Sherlock Holmes och den lokala poliskonstapeln, Chief Olaf. Ni får gissa vem som gick som vem.

Det är inte helt ovanligt att de här böckerna drar in en hel del traditionell historia i sina upplägg. Det rabblas presidenter och historiska händelser. Det framgår också att i synnerhet Frank har ett genuint historieintresse. Bröderna framstår också som lite nördigare än i den ursprungliga serien. Å andra sidan är det väl coolt att vara nördig numera?

I den här boken har de också börjat lajva – rollspela. De ingår nämligen i en grupp som både håller på med det och traditionellt bordsrollspel.

Franks lajvkompis Murph hann bara få iväg en enda eldboll under striden.

Boken utspelar sig helt i Bayport som tydligen ska ha ett eget slott. Det har jag aldrig hört talas om tidigare. Slottet ägs av en Skotsk herre som därtill dragit över sin brorson från Skottland. Härtill vill jag nämna att Tim Gregory som fortsätter att läsa in de här böckerna och givetvis kommer båda de här karaktärerna med skotsk brytning.

Slutsats och betyg

Jag hoppade över den här boken eftersom Halloween närmar sig och då försöker jag alltid att läsa böcker på det temat. Här har vi ju till och med en Halloweenfest…

Annars tycker jag att det hela börjar riktigt bra. Det är lajv, humor och en mystiskt serietidning som försvinner. Jag tänker att ”det här blir mumma” men sedan händer det någonting. Historien tar en vändning och trasslar för ett tag in sig i sig själv och någon bedrägerihistoria som blir lite antiklimatisk. Mot slutet lyckas författaren ändå att krångla sig ur det och historien hittar sig själv igen.

Det ska samtidigt sägas att den här boken är lite längre än de flesta av de andra i serien. Så man får lite mer för pengarna än vanligt.

Som vanligt lyssnade jag på ljudboksversionen av boken. Delvis eftersom jag uppskattar Tim Gregorys inläsningar. Han har glimten i rösten, eller hur man nu ska säga.

På det stora hela blev jag ändå lite besviken på mysteriet. Å andra sidan tycker jag att de uppvägs av en mängd fina element – en skattjakt, ett slott, festen och lajvandet. Det gör att jag ändå ger den en svag fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: När författaren lurar en att tro att det inte finns någon skatt.
Bäst: Lajvscenerna i första kapitlet var skojiga.

Övrig information

Antal sidor: 160
Första upplagan
Bokomslag: –
Publicerad i USA den 22:a oktober, 2019 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Hardy Boys Adventures
Föregående bok: The Disappearance
Nästa bok: Return to Black Bear Mountain

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *