Dynamite Comics dödar Nancy i sin nya serie – för att fira hennes 90-årsdag

I år fyller Nancy/Kitty Drew 90 år och för att fira återkommer Dynamite Comics och skaparna av ”The Big Lie” med en ny serie. I den mördas Kitty, men ingen fara på taket, bröderna Hardy är skurken på spåren… och Kittyfansen är rosenrasande.

Nyheten om Kittys död har slagit ner som en bomb och i skrivande stund trendar #NancyDrew på Twitter i USA. Fansen är upprörda – varför kunde man inte döda bröderna Hardy istället och göra Kitty till hjälten? menar många. Det är ju ändå hon som fyller år.

Som vanligt verkar det ändå röra sig om en storm i ett vattenglas. Läser man på lite upptäcker man snart att Dynamite Comics pressmeddelande är minst sagt kryptiskt:

Nancy Drew är död! Eller så verkar det i alla fall. För att fira hennes 90-årsdag undersöks den berömda litterära karaktärens mystiska öde i en ny serie publicerad av Dynamite som kommer att släppas i april. Hjälp till med att lösa fallet i Nancy Drew & the Hardy Boys: The death of Nancy Drew!

I samma pressmeddelande berättar författaren Anthony Del Col mer om historien.
– Genom åren har Kitty och bröderna Hardy försökt att lösa de ena kluriga fallet efter de andra, säger han. Men jag ville toppa dem alla och berätta om det ultimata fallet – att lösa Kittys eget mord. Joe Eisma och jag hade riktigt roligt när vi arbetade med historiens olika vändningar och överraskningar som alla fans – nya och gamla – till Kitty, Frank och Joe kommer att gilla.

Men hittills är fansen inte nöjda, alls.

Personligen har jag två åsikter om detta

Ett. Vi har inte läst mysteriet ännu. Jag läste ”The Big Lie” och vet att i den historien framställs Kitty som den listigaste när hon hjälper än bröderna Hardy som har hamnat i trassel. De har liksom tappat greppet eftersom deras pappa, Fenton, precis har tagit livet av sig. Kitty behandlas definitivt respektfullt i den historien. Så varför skulle man inte fortsätta göra det i uppföljaren? När hon dessutom fyller år. Det är klart att Kitty har ytterligare en listig plan.

Två. Alltså vissa historier innehåller både Kitty och bröderna Hardy. Där delar de på uppmärksamheten, vilket de har gjort i närmare 40 böcker, i TV-serien från 70-talet och i datorspelen om Kitty. På så vis ingår de i hennes universum. Jag ser inte att det är dåligt på något sätt och jag tycker inte att någon har stulit någons uppmärksamhet. De kompletterar varandra och det är som vilket fiktivt universum som helst. Olika figurer samsas om uppmärksamheten och tillsammans hittar de förhoppningsvis fler fans. Som Marvel. Jag är dessutom övertygad om att Kitty kommer att firas på andra sätt under året, utan bröderna Hardy. Alla kommer att få sitt. 😀

Kitty - big lie
Från när Nancy/Kitty Drew gör entré i ”The Big Lie”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *