Fallet Isabella

Monika tystnade tvärt. Hon trodde att hjärtat skulle stanna. Mållös av förfäran tittade hon på mrs. Hearn.
– Kära barn, vad är det? undrade mrs Hearn förskräckt.
Då såg de andra det också. Det vackra pärlhalsband som Mrs Hearns burit under utflykten var borta. Hade hon tappat det eller hade någon av de andra personerna på utflykten stulit det?

I den här boken har Monika och Peter fått följa med hennes morfar till Spanien och Mallorca. Det ska bli någon veckas semester har han lovat, men det kommer att bli mycket mer än så. Det visar sig nämligen att flera gäster på hotellet de bor på har drabbats av stölder. Monika och Peter kan givetvis inte ligga och lata sig i solen när det finns tjuvar att leta rätt på.

Boken

Den här boken gavs ut 1960 i Sverige för första gången. Det är den tredje boken om Monika och Peter och som vanligt skrevs den av Rut Hall – en pseudonym för Eva Berlin.

Historien utspelas nästan uteslutande på Mallorca som började bli ett populärt turistmål redan under 50-talet. Därför beskrivs det redan i den här boken hur olika köpmän pratar svenska när de försöker sälja sina varor.

Annars är det mest tyskar och engelsmän. Det innebär också att det uppstår en del förbistringar med språket.

Varken Monika eller Peter känner sig hemma med engelska språket.

Länge var det ju tyska som eleverna läste som andraspråk innan engelskan tog över.

Så småningom löser det sig ändå med språket och turisterna beger sig av på den ena utflykten efter den andra. Mest spektakulär är resan till Drakgrottorna i Porto Cristo.

Monika och Peter besöker drakgrottorna på Mallorca.

I en annan scen går gänget ut och dansar på klubb, á la 1960. Det är styrdans alltså. 😀

Att Peter kan dansa lärde vi oss redan i den förra boken.

Slutsats och betyg

Jag är lite svag för de här böckerna och det beror främst på Eva Berlins sätt att fånga både miljön och människorna. På det sättet lyckas hon bygga upp en rätt så fin stämning som här påminner mig om någon miss Marple eller Poirot-bok. När de är ute och reser och springer på något mysterium. Sedan är det inte riktigt lika sofistikerat men det är ok ändå.

I den här boken sticker verkligen miljöbeskrivningarna ut. Eva måste ha åkt dit. Jag tycker också att hon fångar känslan man har som ung när man åker utomlands för första gången. Allt är så spännande. Sedan har Monika och Peter ett mysterium att lösa dessutom.

De här böckerna är mysiga och jag ger den här boken en svag fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Man vet rätt tidigt vem skurken är. Det hade man kanske kunnat dra på lite mer.
Bäst: Miljöbeskrivningarna. Jag har aldrig velat åka till Mallorca tidigare men fasiken… nu är jag lite sugen. Sedan är omslaget förbannat snyggt.

Övrig information

Antal sidor: 139
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1960
Bokomslag: Bertil Hegland
Wahlströms boknummer: 1007

Föregående bok: Fallet Maria
Nästa bok: Det mystiska ödetorpet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *