False Impressions

En bedragare har använt Kittys namn när hon lurat av rika River Heightsbor deras pengar. Strax därpå dyker polisen upp och arresterar en förvånad Kitty. Nu måste hon rentvå sitt eget namn och sätta dit den verkliga skurken. Saker kompliceras ytterligare när en död kropp hittas…

Skurken är hänsynslösare än hon tidigare trott och Kitty måste ta till ytterligare knep. Som tur är ställer alla hennes vänner upp och bidrar.

Boken

Det här är den 43:e boken i Files-serien om Kitty och den gas ut 1990. Tyvärr är det ytterligare en av alla böcker som aldrig fick en svensk översättning. Däremot användes boken (tillsammans med ”The Clues Challenge”) som inspiration till datorspelet Alibi in Ashes.

Därtill verkar det vara Ned som syns på framsidan. Det är i alla fall min kvalificerade gissning. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är hittills okänd.

Brenda Carton i spelet Alibi in Asches.

Här dyker som sagt de flesta av Kittys vänner upp, liksom hennes ständiga ovän – den ihärdiga journalisten Brenda Carton. I spelet, Alibi in Asches, tar Brenda rätt stor plats. I boken är hennes roll mindre, även om Kitty faktiskt börjar imitera Brenda.

Brenda och hennes fotograf attackerar Kitty.

Boken och spelet skiljer sig annars en hel del åt. Den stora gemensamma nämnaren är att Kitty blir arresterad och att hon får ta större hjälp av sina vänner än vanligt.

Boken introducerar också två nya poliser, de som arresterar henne. I boken verkar det var mot polischefen McGinnis vilja. Han känner ju Kitty och vet att hon aldrig skulle bli någon tjuv.

Läsare av Kittyböcker vet att en hel del tid läggs på mat. Genom åren har det blivit något av en favorit. Undertecknad är märkligt intresserad av vad Kitty och hennes vänner stoppar i sig. I den här boken åkte de till The Happy Pancake, en pannkaksrestaurang halvvägs till det närliggande samhället Mapleton.

Pannkakor eller munkar, vad väljer du?
Amerikanska pannkakor med olika toppings.

Slutsats och betyg

Jag visste inte på förhand att den här boken inspirerade datorspelet, så efter två kapitel började jag lägga ihop ett och ett. ”Vänta nu, den här historien känner jag igen från Alibi in Asches”. Det är alltid intressant att läsa böckerna som inspirerat spelen. Särskilt eftersom de generellt skiljer sig rätt så mycket åt. Det gäller även den här boken där den sista halvan av boken är helt annorlunda än spelet. Så den bjöd på spännande läsning ändå.

Följare av den här sidan vet att jag föredrar när Kitty löser mysterium på exotiska ställen. Jag gillar också när alla Kittys vänner inte nödvändigtvis deltar i boken. De lämnar större utrymme till andra karaktärer. Jag brukar också gilla historier som innehåller någon sorts skattjakt.

Så, inte mycket talar för att jag egentligen skulle gilla den här boken. Jag ska inte säga att jag är överförtjust heller. Men med tanke på att boken utspelar sig i River Heights så tyckte jag ändå att de lyckades bättre än vanligt med att fånga miljön och känslan.

Jag gillar också när Brenda dyker upp och ställer till det.

På det stora hela räcker allt det här, plus mysteriet, för att ge den här boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att inte Brenda fick mer plats.
BästDet är ändå en lite annorlunda historia jämför med många andra.

Övrig information

Antal sidor: 157
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: The Wrong Chemistry
Nästa bok: Scent of Danger
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *