Ghost Beyond the Gate

Plötsligt nås Penny av nyheten att hennes pappa har varit med om en bilolycka. Enligt vittnen har en annan bilförare skjutsas honom till ett närliggande sjukhus. Men när Penny åker dit finns ingen pappa där. Han är försvunnen! Penny blir givetvis orolig och ger sig på jakt efter sin pappa. På en närliggande herrgård hittar hon en viktig ledtråd. Det sägs dessutom att det spökar där om nätterna.

Boken

Det här är den tionde boken i serien om Penny Parker. Böckerna skrevs av Mildred Wirt Benson som även skrev många av de tidiga Kitty Drew-böckerna. Själv hävdade hon alltid att det var historierna om Penny Parker som hon själv var mest nöjd med.
Tyvärr översattes de aldrig till svenska men böckerna finns tillgängliga i engelska nyutgåvor och gratis att läsa på nätet.

Den här historien börjar mitt i en snöstorm. Penny och Louise är ute och åker bil, efter en härlig utflykt med en isjakt. Flickorna fastnar i stormen och lyckas bara med nöd och näppe ta sig därifrån. De springer samtidigt på en otrevlig man som inte vill hjälpa dem.

Samtidigt har Pennys pappa snappat upp en historia om ett otrevligt gäng som snor däck. Detta för att sälja dem på svarta marknaden. När boken skrevs var det trots allt världskrig.

Strax efter det försvinner pappan och en mycket otrevlig redaktör tar över driften av Parkerfamiljens tidning. Han drar sig inte för att sätta Penny på plats.

Tidningens nya redaktör hotar Penny med stämning om hon inte slutar styra och ställa.

I boken blir Penny också vän med en svart man som är anställd på tidningen. Märkligt nog verkar han prata en annan sort engelska än alla andra karaktärer i boken. En något fördummad engelska. Det var inte ovanligt att Mildred gjorde så med svarta karaktärer i sina böcker. Det gäller även i hitorierna om Kitty. Hon var heller inte ensam om det, utan man ser motsvarigheter i samtida Hollywoodfilmer där svarta ofta framställdes som särskilt korkade dumma. I den här historien är det han som tror på spöken.

Mose är helt övertygad om att det spökar.

Slutsats och betyg

Egentligen gillar jag ändå den här boken. Precis som jag gillar det flesta Penny Parker-böckerna. Hon är en sådan härlig karaktär – med temperament och rättrådighet.

Jag tycker dessutom att den här boken hade ytterligare nerv, eftersom hennes egen pappa försvinner och mysteriet ligger henne närmare än vanligt. Tänk om han är död? Penny blir lite extra orolig. Sedan vet jag i och för sig inte om hon reagerar helt naturligt. Själv hade jag inte kunnat haft förmåga att tänka så klarsynt som hon, om det hade varit min pappa som försvunnit.

Nåväl. I övrigt finns det en del röriga partier i boken som ändå gör att jag kommer att dra ner betyget. Säcken knyts heller inte riktigt ihop på slutet, utan man tappar en del karaktärer som jag hade velat återknyta till.

Det blir alltså bara en trea i betyg för den här historien.

Bäst och sämst

Sämst: Att Mose framställs som korkad.
Bäst: Att Penny inte tar någon skit från den där redaktören.

Övrig information

Antal sidor: 150
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2016

Ursprungligt utgivningsår: 1943

Föregående bok: Saboteurs on the River 
Nästa bok: Hoofbeats on the Turnpike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *