Hanna Gruen – hushållerskan med stort H

on

I den svenska översättningen tappade Hanna ändå ett H –  Hannah blev Hanna.

Hanna har Norskt påbrå och arbetar som hushållerska hos familjen Drew. Eftersom hon själv verkar sakna både man (eller kvinna) och barn verkar familjen Drew verka som en surrogatfamilj för Hanna. På motsvarande sätt är Hanna något av en extramamma för Kitty. Något som blir mer tydligt allteftersom karaktären utvecklas i böckerna.

Hanna är även en fena i köket och imponerar gärna med sin kokkonst. Hon oroar sig gärna för Kitty men hjälper även till med kloka råd när hon kan. Vilket Kitty uppskattar.

Hon har även andra fin-fina egenskaper förutom de moderliga och köksliga. Hanna är modigare än man kan tro. Hon tvekar inte att försvara hemmet när Carson och Kitty inte är hemma. Då ställer hon sig upp mot vilken tjuv som helst.

Japp, Hanna är en riktig pärla.

Hanna på film

I de första Kittyfilmerna ersatte man Hanna med Effie Schneider. Effie var en mindre karaktär i böckerna som var mer lättskrämd och nojig än Hanna. Det gjorde karaktären roligare på film.
I Disneyfilmen från 2002 spelades Hanna av Jenny O’Hara. I 2007 års film tog sig Monica Parker sig an rollen och i TV-serien ”Drew” spelades Hanna av Debra Monk. 2019 är det Andrea Anders tur.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *