Hoofbeats on the Turnpike – Penny Parker

Penny behöver pengar som vanligt och när en man erbjuder henne pengar för att lösa mysteriet med ”den huvudlöse ryttaren” är hon inte sen att nappa. Ryttaren finns i Red Valley, en bit bort och tillsammans med Louise beger sig Penny dit. Allt hon behöver göra är att hitta information som leder till att ryttaren tillfångatas. Han har nämligen skrämt invånarna i den lilla staden.
När Penny kommer dit inser hon att det inte är allt som plågat invånarna. En damm ligger i närheten och ryktet går att den inte är i det skick den borde vara i. Många är rädda för att den ska gå sönder och dränka dalen.

Boken

Det här är den elfte boken i serien om flickdetektiven Penny Parker. Böckerna skrevs av Mildred Wirt Benson som även skrev många av de tidiga Kitty Drew-böckerna. Själv hävdade hon alltid att det var historierna om Penny Parker som hon själv var mest nöjd med.

Tyvärr översattes böckerna aldrig till svenska men de finns tillgängliga i engelska nyutgåvor, liksom gratis att läsa på nätet.

Den är boken skiljer sig lite från de tidigare böckerna. Mest för att den verkligen känns som två böcker i en. En som handlar om den huvudlösa ryttaren. Helt fräckt stulet från myten om Sleepy Hollow. Den andra halvan handlar om det reella problemet med dammar som går sönder och ödelägger närliggande städer. Något som var verkar ha varit betydligt mer vanligt förr. Det märks främst eftersom det är är den andra flickdetektivsboken jag läser på temat. Den första boken om Betty (Judy Bolton) handlade om precis samma sak.

Med det sagt lägger jag därför in en länk till den här. Där kan man nämligen läsa mer om det här med dammar som brister, se en dokumentär, med mera.

Till detta tänkte jag bara tillägga att boken om Betty skrevs 1932 och den här 1944.

Gemensamt för båda böckerna är också att de behandlar orättvisan i att rika människor ibland struntar i att fixar saker som ligger under deras ansvar. Sedan får fattiga lida för det.

Det är dessa människor som Peggy träffar. Bland annat en trevlig men märklig gammal dam som huserar henne och Louise.

Peggy och Louise övernattar hos en märklig gammal dam.

När katastroffen sedan inträffar gör Peggy och Louise sitt bästa för att rädda situationen.

Givetvis vill hennes far ha en artikel skriven om det också…

Slutsats och betyg

Av alla böcker jag läste med Peggy så är det väl bara en eller två som jag varit lite besviken på. Den här tillhör inte dem. Återigen charmas jag av Peggy, hennes driftighet och kvicka tunga. Hon är skoj!

*Spoilerallert

Jag gillade också att den här boken tog en annan vändning och dammen faktiskt brast. Jag trodde verkligen inte att det skulle ske. Men sedan gjorde det boken ännu mer intressant. Med alla tekniska lösningar som Peggy använder sig av för att kommunicera med omvärlden.

Förvisso gjorde det kanske att mysteriet med den huvudlösa ryttaren helt plötsligt blev sekundärt. Men jag klagar inte. Tvärtom.

Jag ger den här boken en svag femma.
Heja Penny!

Bäst och sämst

Sämst: Att stjäla hela Sleepy Hollow legenden rakt av!? Kaxigt.
Bäst: De sista 40 sidorna av boken, när allt förändras.

Övrig information

Antal sidor: 148
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2017

Ursprungligt utgivningsår: 1944

Föregående bok: Ghost Beyond the Gate 
Nästa bok: Voice from the Cave 

4 Comments Add yours

 1. Cindie Andersson skriver:

  Jag började läsa Penny Parker på nätet efter läst en av dina recensioner. Har inte fått tag på de två första böckerna men resten. Den här tyckte jag var en av de bästa av dem, om inte den bästa! 😀 vet du var jag kan läsa de två första i serien?

  1. birgitta skriver:

   Hmm… jag kikade in på Gutenberg.org och mycket riktigt fanns de inte där. Där läste jag bitvis några av dem. Nu är det ju också så att jag beställde hem hela serien som riktiga böcker och de första böckerna (och vissa även nu) läste jag så. Så tyvärr kan jag nog inte hjälpa dig. Men orkar du med att lyssna på amatörinläsningar så finns Tale of the Witch Doll finns inläst på Youtube av Grandmama presents: https://www.youtube.com/watch?v=2PgzrcSYfU4 Hon har även läst in Vanishing houseboat här: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9uDQbV-lFpAYLCjk2EqPnd0BvtqBJlSH. Jag är ledsen att jag inte kan hjälpa dig mer. :/

  2. birgitta skriver:

   Jag gillade också den här boken, skarpt! Men jag gillar ju typ alla! 😀 Hahaha

   1. Cindie Andersson skriver:

    Ja Penny Parker-böckerna är bra 🙂 tror inte jag orkar lyssna på inläsningen men ska göra ett försök. Vill hellre läsa engelska. Funderar skarpt på att beställa hem de första böckerna 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *