Illustratören Ulla Urkio

Först var det Göte, sedan Bertil, sedan Rickard och sedan kom äntligen den första kvinnliga illustratören att tolka Kitty – Ulla Urkio.

Och Ullas tolkning av Kitty är synonym med 80-talet. I alla fall för mig som växte upp då och läste många av de böcker hon gjorde omslagen till. Dessutom illustrerade hon en hel del olika noveller som brukade dyka upp i dåtidens veckotidningar. I centrum av illustrationerna stod ofta en vacker kvinna. Men det var inte så allt började.

Ulla i Tammerfors

Ulla föddes i Tammerfors den 28:e Mars, 1946. Åren efter världskrigen var oroliga i Finland. Bland annat avgick president Gustaf Mannerheim samma månad som Ulla föddes efter att ha lett landet genom vinterkrig och fortsättningskrig. Det hade bara gått två år sedan det sista tog slut. Därför var många också för om det verkligen var över, eller skulle ryssen komma tillbaka och göra även Finland till en satellitstat för Sovjetunionen?

Tammerfors/Tampere
Tammerfors, eller Tampere som det heter på finska. Någon gång på 40-50-talet.

Efter uppväxten i Tammerfors for Ulla till Helsingfors där hon studerade vid deras motsvarighet till Konstfack. Därifrån tog hon studenten 1970 och anställdes sedan av bokförlaget WSOY. I likhet med många av de andra Kittyillustratörerna arbetade hon sedan ett par år på en reklambyrå innan hon återgick till bokvärlden. Men då hade hon flyttat till Sverige, året var 1974.

Ulla flyttar till Stockholm

I Sverige illustrerade hon till en början barnböcker och läroböcker. Hon gjorde även en del bokomslag och julkort. Uppdragen fortsatte att komma in och därför kunde hon snart flytta från Uppsala till Stockholm.

Några av Ullas tidiga bokomslag.

Exempel på Ullas julkort

Kitty och den mystiska papegojan
Ullas första omslag till en Kittybok.

1977 gjorde hon sitt första bokomslag till en Kittybok och tog därmed över stafettpinnen från Rickard Lüsch. Under flera år hade han gjort omslagen men nu var det dags för förnyelse. Den kom i form av ”Kitty och den mystiska papegojan”.

Ulla skulle fortsätta göra Kittyomslag till och med ”Kitty och golfmysteriet” från 1988. Totalt hade hon då gjort 15 olika omslag till serien.

Under samma tid var det inte ovanligt att man sprang på någon av Ullas illustrationer i någon av landets alla tidningar.

Ulla var inte bara verksam i Sverige. I Norge illustrerade Ulla Bente Pedersens bokserie om Rosa. Serien är en berättelse om Rosa som växte upp i Finmarken i början på 1800-talet. Hennes äventyr får man sedan följa över 35 böcker som gavs ut mellan 1997-2000.

Ullas bokomslag till Rosa-serien som gavs ut i Norge.

Fem år senare och på tok för tidigt avled Ulla, bara 59 år gammal.

Privatliv

Jag hittar inte så mycket information om hennes privatliv. Men det verkar som om hon var gift två gånger – att döma av hennes olika efternamn; Urkio-Harjunen och senare Urkio-Nordenswan. 

Vi får hoppas att hennes liv var lyckligt och tackar henne för hennes fina illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *