Kitty får en utmaning

Kitty lämnade vägen och gick in bland träden. Hon fick syn på tornets röda tegeltak och fortsatte tills hon hörde floden nedanför. Försiktigt närmade hon sig klippkanten. Hon tittade ner på den skrovliga klipphyllan och de skarpa stenarna. Det var där John Harringtons kropp hittats. Var det självmord? Undrade hon och ryste till. Eller var det mord? Innan hon avslutat tanken kände hon en tung hand på ena axeln.

Det amerikanska originalomslaget.

Todd Harrington är en ung hungrig politiker som försöker bli invald i representanthuset. Han är inte den enda i sin familj som har haft sådana ambitioner. 25 år tidigare dog hans far, som var borgmästare, under mystiska omständigheter.

När någon sedan försöker skjuta Todd i samband med ett valmöte, tror många att det finns ett samband. Inte minst Brenda Carlton. Hon ger dessutom Kitty en utmaning. Den av dem som först lyckas lösa mordet på John Harrington vinner.

Boken

I USA gavs den här boken ut i April 1987 för första gången. I Sverige dröjde den till 1990. Boken är den tionde i Nancy Drew Files-serien och när det gäller dem finns det sällan uppgifter om vem den verkliga författaren var bakom pseudonymen Carolyn Keene. Det är även sant för den här boken.

Trots att den här boken utspelar sig i River Heights innehåller den ändå en hel del mumsig information när det gäller både staden och vissa karaktärers historik. Jag tänker då främst på Hannah som får ta helt nytt utrymme i den här historien. Det visar sig nämligen att hennes gamla fästman är involverad i Kittys fall.

I boken får vi också lära oss mer om Ned föräldrar. Innan de fick Ned engagerade de sig politiskt. Däremot har hans föräldrar bytt namn. Förut hette de James och Edith. Nu heter de Gerald och Joyce!?

Vi får också veta mer om River Heights historia. Där har tydligen familjen Harrington dominerat den politiska scenen. Vi får dessutom veta att stadens nuvarande borgmästare heter Sam Abbott.

Med andra ord är det en hel del politik i den här boken.

Utöver det har Kitty och Ned gjort slut i boken. Delvis på grund av att Kittys arbete som detektiv tog för mycket plats. Ned kom i andra hand. Ändå försöker de lite trevande att hitta tillbaka till varandra.

Sedan är det ju alltid roligt att få lära sig mer om Kittys rutiner och favoritsaker.

Tänker gör man bäst i duschen, tycker Kitty.
Det är viktigt att börja varje dag med morgongymnastik.

Kanske ser det ut lite så här?

80-talsgympa!

Slutsats och betyg

Det här var kul läsning om man, som jag, gillar politiska thrillers. Cold cases är ju också spännande. Med det sagt märker man verkligen att den här boken tillhör Files-serien som riktar sig till något äldre läsare, jämfört med den ursprungliga Kittyserien.

Även i den här boken dyker Brenda Carton upp – Kittys nemesis, som jobbar som journalist på hennes pappas tidning. I tidigare Files-böcker tycker jag nästan att Kitty har framstått som den otrevligare i den relationen men i den här boken lyckas man bättre. Det är lättare att förstå varför Kitty inte gillar henne. Samtidigt fyller Brenda en stor funktion i den här boken eftersom det är hon som ser till att Kitty ens får något fall att lösa.

Jag blir inte heller lika irriterad på Kittys och Neds relationsdrama som ju också är typsikt för böcker i den här serien. Det tar inte över historien. Istället tycker jag faktiskt att det tillför historien mer. Ned får fler dimensioner på något vis.

Sedan finns det varken något spöke eller någon skatt i den här boken. Inga lönnrum heller för den delen. Men det är ok. Jag gillar den ändå och ger den en stark fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man inte bemödade sig om att kontrollera vad Neds föräldrar egentligen hette. Sedan undrar jag hur stort utrymmet kring den där mathissen egentligen är?

BästAtt Hannah fick ta lite mer plats.

Övrig information

Antal sidor: 194
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1994
Bokomslag: Gabriel
Boknummer Wahlströms: 2503
Upplagor:
1 – 1990
2 – 1994
3 – 1996

Originaltitel: Buried Secrets
Utgivningsår i USA: 1987
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och Bröderna Hardy i dubbelmysteriet
Nästa bok: Kitty och spöket i fönstret
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *