Kitty i Europa

Hela sommaren ska Kitty, Bess och George resa runt i Europa. De ser fram emot en härlig tid med bad i Medelhavet och skidåkning i Alperna. Men för Kitty blir det inte bara en skön semester – hon får ta till all sin skicklighet och erfarenhet som detektiv för att lösa de mysterier som flickorna hamnar i. Och dessutom tvingas hon fatta ett av sitt livs svåraste beslut…

Boken/Böckerna

Det här är ytterligare en trippelvolym med tre böcker in en. I USA gavs böckerna också ut som en triologi som kallas för ”Passport to Romance”, samtidigt ingår de i Nancy Drew Files-serien som bok 72-74. I Sverige gavs böckerna ut i den onumrerade serien.

Utöver detta kan jag inte hitta någon ytterligare information om spökskrivaren. Men jag gissar vilt på att samma person författade samtliga böcker, eftersom de ändå hänger ihop och bör läsas i ordning.

Kitty och mysteriet i Schweiz

I Schweiz möter flickorna Franz Haussman, arvtagare till en av landets största förmögenheter. Han drar in dem i en spännande och lyxig värld. Men när Kitty och Franz åker vattenskidor på Genèvesjön blir de prejade av en svart racerbåt. Någon försöker medvetet köra på dem- men vem? Och varför? Och vem är egentligen Mick Devlin, den snygge australiensaren som verkar vara så intresserad av Kitty?

Här blir det åka av – både på sjöar och på tåg i de Sweiziska delarna av Alperna. Kitty och flickorna blir vänner med arvtagaren till en förmögen urmakarfamilj och hans bekanta. Men någon av dem verkar vilja Franz illa.

Utöver detta bråkar Kitty och Ned innan resan och väl i Europa springer hon på den stiliga ynglingen Mick. Han verkar ha ett gott öga till Kitty, eller vill han bara mörda Franz? Han verkar onekligen lite mystisk och farlig.

Genom boken får vi också veta att Franz familj ligger i strid med en annan rik familj från Schweiz. Den familjen har givetvis gjort sig förmögna på choklad!

Slutsats och betyg

Vänner av bloggen känner till att jag föredrar när Kitty är på resande fot. Därmed gillar jag det här lite redan innan jag börjat läsa. Jo, jag har till och med sett fram emot att läsa just den här serien, så jag är lite partisk från början.

Sedan är det kanske lite väl mycket klichéer, med en snabbgenomgång av allt det viktiga med Schweiz. Det känns lite som när amerikanarna kommer till Stockholm och sedan turistar där i fyra timmar innan de ¨åker vidare till Helsingfors.

Delvis segar det ner mysteriet som jag annars tycker är helt ok. Många bra misstänkta och solid upplösning. Ja, om det inte vore för den där något krystade delen med Mick då, som jag annars tyckte funkade okej, framtill de sista skälvande sidorna.

Jag ger den här boken en stark trea i betyg.

Det amerikanska omslaget till boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Urmakare, chokladtillverkare och bankirer. Ge mig lite mer ost!
Bäst: Resan är målet! Jag gillar när de bara åker runt, käkar mat på olika ställen och kollar på grejer.

Kitty och jakten i Rom

I Italien besöker de Rom. Där får Bess en kopia av ett antikt guldhalsband – som visar sig vara alldeles äkta och närmast ovärderlig! Halsbandet är bara ett av många som stulits under den våg av inbrott som drabbat staden, och det var ett rent misstag att de hamnade i Bess ägo. Kitty, som har svårt att få Mick Devlin ur tankarna, tar gärna upp jakten på tjuvarna.

Piazzor, Fontana di Trevi, Colosseum och vespor. Den här boken innehåller allt som har med Rom att göra, plus Kitty och hennes vänner.

Sedan har vi ett mysterie som går ut på att avslöja tjuven av en rad etruskiska smycken.

Smycken från den etruskiska eran.

Etruskerna levde i norra och mellersta Italien mellan 1000-100 f.Kr och de var bland annat kända för sina guldsmycken.

I boken verkar var och varannan fin dam ha ett set av dessa smycken i sitt kassaskåp och de är dessa som stjäls. Men det handlar inte bara om att hitta tjuven. Frågan är ju också vad som händer med smycken efter stölden, gamla värdefulla smycken av den här sorten är inte helt lätta att göra sig av med utan att skapa uppståndelse…

Det amerikanska omslaget till boken.

De misstänkta är många, liksom platserna som Kitty besöker i Rom. Och, ja, boken innehåller en jakt på vespor, precis som omslaget utlovar. Samtidigt som Kittys italienska vän bekräftar något som jag också hört – att folk kör som galningar.

På vespa i Rom.

Slutsats och betyg

Det här var helt klart min favorit av böckerna i den här triologin. Den har mer fart än de båda andra och mysteriet känns snäppet vassare. Dessutom var slutet mer snillrikt än en vanlig jakt på en simpel tjuv.

Utöver det gillade jag miljön och de historiska elementen av mysteriet, med de etruskiska smyckena. Allt blir så väldigt italiensk att gelaton som flickorna äter nästan blir överflödig. Men bara nästan.

Jag ger den här boken en stabil fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Den här historien med Mick… att Kitty kan ”glömma” Ned så snabbt.
Bäst: Att jag fick en rätt så bra bild av de misstänkta. Deras karaktärer kändes tydligare än vanligt.

Kitty och terror i Grekland

I Grekland sammanstrålar flickorna med sina nya vänner på ön Mykonos. Men när hotellets kassaskåp plundras hamnar de i ett nytt mysterium, och den här gången är det inga vanliga tjuvar som varit i farten… Fallet visar sig bli ett av de allra farligaste som Kitty någon sin varit inblandad i!
Kitty har också fått någonting helt annat att fundera över. Har hon blivit kär? Ska hon överge sin pojkvän Ned? Och vad skulle hennes pappa säga om hon flyttade till Australien?

Turkost vatten och vita små hus. Äntligen besöker Kitty en svensk semesterfavorit, Mykonos.

Här strålar de samman med sina nya grekiska vänner, liksom Australiensaren Mick som Kitty träffade både i den första och andra boken i den här serien. Genom böckerna har de nu funnit varandra så till den grad att Mick till och med friar till Kitty!

Kommer Kitty gifta sig och flytta till Australien?

Dessutom dyker Georges pojkvän upp, sportjournalisten Kevin som hon träffade redan i ”Kitty och Maratonmysteriet”. Det måste vara den av Georges pojkvänner som hängt med längst. Förutom Burt och Dave som George och Bess dejtade i början av serien om Kitty.

Ändå handlar inte den här boken så jättemycket om relationer. Nej, Bess blir bestulen på sitt pass och frågan är vem som stulit det och varför?

Spåren leder snart till en lokal fotograf, men är han verkligen skyldig? Mysteriet visar sig vara lite mer komplicerat än så.

Boken bjuder också på grottsimning, några grekiska ord och lokala poliser.

Slutsats och betyg

Eftersom Kitty redan besökt Aten (i ”Kitty och det gåtfulla ansiktet”) så känns det naturligt att hon inte åker tillbaka dit, utan till en grekisk ö istället. Jag gillar det och eftersom jag själv besökt grekiska öar känns allt bekant.

Samtidigt tycker jag att den här boken är den svagaste i serien. Främst beroende på mysteriet som känns lite mer daterat än i de andra två böckerna. Det är inte helt tydligt var skurkarna kommer ifrån och vart de är på väg. Hade det bara gjorts tydligare hade den här boken kunnat bli bättre. För det är egentligen inget fel på idén. Den verkar bara inte helt utvecklad

Sedan satte jag i halsen när Mick friade! Men ett frieri gör ingen bok, särskilt inte när det gäller Kitty. Därför ger jag den här boken en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att skurkarnas bakgrundshistoria var så otydlig.
Bäst: Att helvetet fryser till is – Bess tröttnar på att flirta med europeiska snyggingar och utvecklar hemlängtan istället. Förhoppningsvis har det gått över till nästa bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *