Kitty och Bröderna Hardy – Farofylld färd

Flotten fortsatte nerför floden, och ju längre den kom, desto tjockare blev röken. Kitty kände hur ögonen tårades och det brände i halsen. Plötsligt skrev Frank till! Kitty tittade föröver och när hon såg vad som väntade dem blev hon alldeles iskall, trots hettan och elden. Rakt framför flotten stack en rad vassa klippblock upp ur floden.

Det amerikanska originalomslaget.

Kitty och George har anmält sig till en vildmarkskurs. Tillsammans med en grupp ungdomar ska de få lära sig klättra i berg och ta sig över forsande vatten och djupa klyftor. Men redan innan de ger sig ut inträffar några mystiska händelser som får Kitty att ringa Frank och Joe Hardy och be dem att ansluta sig.

Det visar sig vara tur – för visst hade Kitty räknat med en strapatsrik färd, men hon hade inte väntat sig att de mitt i vildmarken skulle möta en farlig liga. Ett gäng skurkar så hänsynslösa att de inte ens drar sig för att ta till en skogsbrand för att kunna undanröja dem som kommit dem på spåren.

Boken

I USA gavs den här boken ut 1991, som den tionde delen i Super Mysteryserien. En serie böcker där bröderna Hardy och Kitty tillsammans löser olika mysterium. Boken skrevs ändå under Kitty pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är än så länge okänd.

Boken utspelar sig i Wyomings del av Klippiga bergen. Där Kitty, Geroge, Hardybröderna och en drös med andra människor hajkar med allt vad det innebär – bergsklättring, forsränning, med mera.

Runt 90-talet var det rätt så inne med filmer som utspelar sig i vildmarksmiljö. Vi har ”I vildmarkens våld” från 1987, ”Vrålet från vildmarken”, ”Skjut för att döda” och ”Björnen” från 1988. Dessutom filmatiserades Jack Londons klassiska bok ”Varghunden” 1991. Givetvis tror jag att dessa filmer inspirerat den här boken till viss del.

Trailern till filmen ”I vildmarkens våld” med Sean Austin och Kevin Bacon.

Varken Bess eller Ned medverkar i boken, mer än i anden.

Joe får inte flirta med Bess i den här boken.
Mer än så här flirtas det heller inte mellan Frank och Kitty.

Istället för romans innehåller bokens senare del en hel del vapen. Är det inte ett gevär så är det en pistol. På vissa delar känns det rätt så brutalt faktiskt.

Boken innehåller en hel del action och vapen.

Slutsats och betyg

Boken börjar lite segt med Kitty och George men sedan när flickorna äntligen ger sig ut i vildmarken och Bröderna Hardy följer efter blir både boken och mysteriet mer intrikat och då stiger pulsen. Särskilt på en person som är rätt så svag för att läsa eller titta på olika vildmarksäventyr. Jag är för feg själv för att någonsin ge mig ut på en sådant äventyr. Med eller utan skurkar, så visst bottnar det i en viss fascination för ämnet.

Det gör givetvis att boken ligger på plus från första början. När jag började läsa boken hade jag inte heller läst baksidestexten så när alla skurkar dök upp blev jag glatt överraskad. Det gjorde mysteriet intressantare.

Sedan gör både Hardybröderna och Kitty bra ifrån sig som detektiver. De följer spår, luktar sig till ledtrådar och klarar sig rätt bra.

Givetvis gillar jag miljön också, och det blir en stark fyra till den här boken.

Bäst och sämst

Sämst: På något sätt känns skogsbranden lite ologisk. Om den ska ha effekt måste området vara snävare, eller?
Bäst: Miljön, miljön, miljön. Den är ju spännande i sig!

Kittys klättringsscen.

Övrig information

Antal sidor: 158
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: Frank Morris
Upplagor:
1 – 1992
2 – 1998

Originaltitel: High Survival
Utgivningsår i USA: 1991
Andra omslag: Jag hittade bara det amerikanska och det svenska omslaget.

Föregående bok: Kitty och den gröna tigern
Nästa bok: Kitty och gyllene hästen

Föregående bok enligt originalutgivningen: Best of Enemies
Nästa bok enligt originalutgivningen: New Year’s Evil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *