Kitty och bröllopsmysteriet

Libby stod framför dörren till garderoben och stirrade på den med ett förskräckt uttryck i ansiktet. Kitty sparan fram till henne och tog henne i armen.
– Libby? sa hon milt. Hur är det fatt? Vi hörde att du skrek.
– Ett… ett spöke, stammade Libby. Jag… jag såg ett spöke där inne.

Bess har tagit arbete för Lyckolänken som arrangerar romantiska bröllop och till helgen ska de klara av hela fyra stycken. Kitty och George lovar att hjälpa till.

Kitty som hade tänkt sig en helg fylld med serveringsarbete, finner sig snart fullt upptagen med att jaga spöken genom hemliga lönngångar. Någon vill sabotera bröllopsfesterna och Kitty är fast besluten att få fast den skyldige. Men det finns någon som inte uppskattar hennes snokande och som inte drar sig för att försöka röja henne ur vägen.

Boken

Det här är den 136:e boken i originalserien om Kitty Drew. I USA gavs den ut 1997 och den svenska översättningen kom ett år senare, 1998. Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene medan verkliga författaren är okänd, hittills.

Boken utspelar sig som sagt i samband med fyra bröllop som ska äga rum på en herrgård – alla under en helg. Frågan är om idén inte är inspirerad av filmen ”Fyra bröllop och en begravning”, minus begravningen. Filmen kom ut 1994 och blev som bekant mycket populär.

Var och en av bröllopen i den här historien har olika teman – en går i svart-vitt, en är 1700-talsinspirerad, en är traditionell och en är afrikansk. Av dem är det den afrikanska som avbildas på omslaget – där någon har förstört brudens klänning. Jag blev nyfiken och googlade afrikanska bröllopsklänningar och de flesta var mycket vackrare än den som syns på omslaget.

Historiskt har inte svarta personer varit särskilt välrepresenterade i Kittyhistorierna och har de det så har de ofta inte framställt i särskilt god dager. I alla fall inte i de tidiga utgåvorna av böckerna. (Senare korrigerades detta i samband med olika nyöversättningar.) I den här historien dyker några till upp och de presenteras varken som skurkar eller särskilt korkade. Äntligen lite inkludering.

När det sedan gäller hur dessa fyra bröllop organiseras så känns det hela rätt så rörigt. Jag har själv arbetat på festvåning och blir väldigt stressad när jag läser om alla sista-minuten arrangemang som görs. Libby verkar inte vara särskilt välorganiserad/trovärdig och jag skulle aldrig anlita henne som bröllopsfixare i verkligheten.

Slutsats och betyg

Det var länge sedan några spöken dök upp i någon av Kittyberättelserna jag läst men här har vi äntligen ett. Jag hade faktiskt saknat dem. Annars känns mysteriet ok men inte så mycket mer. Kanske är det jag som inte är särskilt förtjust i sabotagehistorier. Vilket är vad majoriteten av historien består av. Mot slutet räddas allt det ändå upp av ett mycket dramatiskt slut. Tack för det.

Ett annat plus är att Kitty utför en hel del detektivarbete. Hon läser av fotspår, research, datortrix och dyrkar upp lås.

Sedan är det miljön. Mysteriet utspelas i närheten av River Heights men jag tycker att den hade kunnat beskrivas bättre. Gården måste ju ha varit väldigt mysig men den känslan når mig inte riktigt.

Med allt detta sagt ger jag den här boken en trea. Jag tror däremot att yngre läsare kommer att uppskatta den här boken mer.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Bröllopsplaneringen är katastrofal redan utan några sabotage.
BästDramatiken på slutet.

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1998
Bokomslag: Ernie Norcia
Boknummer Wahlströms: 2848
Upplagor:
1 – 1998

Originaltitel: The Wedding Day Mystery
Utgivningsår i USA: 1997
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och den rubinröda gasellen
Nästa bok: Kitty och den försvunna delfinen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *