Kitty och den kidnappade discjockeyn

– Vad är det som är så speciellt med Dan Wildman egentligen ? Frågade Kitty retsamt.
– Skämtar du? utbrast Bess. Han är rolig, han är intelligent, han är häftig, han är…
– Jättesnygg, fyllde George i.
Men när flickorna snart slår på radion för att få höra den populära discjockeyn Vilde Dans program, låter det som att det pågår ett slagsmål i studion. Innan sändningen tystnas har de lyckats urskilja ett enda ord – ett rop på hjälp. Är det ett av Vilde Dans vanliga skämt eller har han verkligen råkat illa ut?

Det amerikanska originalomslaget.

Kitty ger sig på jakt efter några hänsynslösa kidnappare och spåren leder ratt tillbaka till radiostationen KRCK. Någon av de andra anställda måste ha kidnappat honom, men vem? Alla har olika mer eller mindre starka motiv; pengar, avundsjuka eller publicitet. Kitty måste hitta den skyldiga innan Vilden kommer till skada.

Boken

Det här är den 89:e boken i originalserien om Kitty. Fast i Sverige gavs den ut som den som nummer 80. Vi hoppade ju över några böcker.

Som vanligt skrevs den under pseudonymen Carolyn Keene och den gavs ut 1989 för första gången. Den verkliga författaren var egentligen Carol Gorman som har skrivit en mängd olika barn- och ungdomsböcker. Bland annat tre Kittyböcker. Det här var hennes första av dem.

Boken utspelar sig helt i River Heights, på en lokal radiostation. Vänner av serier som ”Mord och inga visor”, ”Columbo”, med flera, kommer att känna igen temat. En hel del mysterier i slutet av 80-talet utspelade sig på lokala radiostationer. Något som verkar främmande för oss svanskar. Här har vi inte haft en fri marknad för radiokanaler på samma sätt. Och när vi sedan fick det hade det blivit 1993. Skillnaderna mellan Sverige och USA är ändå fortfarande stora. Här varvar reklamradio mestadels musik med lite snack och reklam däremellan.

I USA har utvecklingen varit en annan. Där övergav många lyssnare reklamradiokanalerna som fanns på AM-bandet för FM. Där ljudkvalitén för musik var bättre. Dessutom blomstrade CD-industrin. Av den anledningen slutade många kanaler helt att sända musik. Istället blev talk radio populärare. Det har varit något av ett fenomen sedan dess. Där en kontroversiell programledare diskuterar olika aktuella ämnen. Programmen har sedan dess funnit sin egen publik och finns numera även på FM-bandet, liksom på Youtube eller som podd.

I den här boken handlar det däremot inte så mycket om Talk radio. Kanalen spelar musik och helst vill man vara stationens bästa DJ:n som lockar de unga lyssnarna.

Det verkar ändå inte mixas särskilt mycket låtar. Ibland räcker det med att spela Bruce länge.

En sak med Kitty som kanske blir extra tydligt i den här boken är att hon minsann inte drar sig för att bryta lagen. Ibland måste man bryta sig in hos någon misstänkt, bara för att kolla runt lite. Hur ska man annars få veta något?

Kitty och hennes medbrottslingar.

Slutsats och betyg

Jag gjorde tidigare liknelsen med ”Columbo” och ”Mord och inga visor”. Jag vill också minnas att det även finns ett avsnitt av ”Mord i paradiset” som behandlar ämnet – en radiovärd blir mördad/kidnappad. Och någon av de andra arbetarna på stationen är skyldig.

Det är inte ett otacksamt ämne. I princip funkar det alltid på det där småputtrigt sättet. Man vill veta hur det ska gå på ett lite lagom sätt. Det där lagoma sättet gör också att det aldrig riktigt lyfter till fantastiska höjder.

Men det funkar. Här är mysteriet helt ok. Jag gillar också Kittys detektivgrejer. Hon bryter sig in hos en av de misstänka och är dessutom duktig på att intervjua de misstänkta. Hon jobbar lugnt och metodiskt. Jag gillar dessutom radiomiljön.

Allt detta gör att jag, trots att det aldrig blir fantastiskt, kommer att ge den här boken en fyra. En svag sådan.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Den eventuellt logiska glitchen med branden. Kitty öppnar ju ett fönster för att hon måste ta sig ut. Då borde elden fly mot henne och den nya syrekällan. Borde hon inte ha blivit mer skadad än hon blev?

BästBruce Springsteen. 😀

Övrig information

Antal sidor: 193
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: Linda Thomas
Boknummer Wahlströms: 2528
Upplagor:
1 – 1991

Originaltitel: The Case of the Disappearing Deejay
Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och balettmysteriet
Nästa bok: Kitty och söderhavsmysteriet

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): The Search for Cindy Austin
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): The Puzzle at Pineview School

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *