Kitty och den mystiska Kattligan

– Visst väljer jag mina vänner bra, viskade Ned när de satt vid frukostbordet i den stora matsalen.
De befann sig i Beverly Hills hos Neds skolkamrat Josh. Huset var ett under av lyx och hans föräldrar var lika trevliga och gästfria som han själv. Hans syster Rachel verkade kanske lite spänd, tyckte Kitty, men hon var nog bara nervös inför sin stora examen.
Så försvinner Rachel plötsligt spårlöst!

Inte kan hon väl frivilligt ha avstått från examensfirande? Och när Kitty får mystiska hotelsebrev undertecknade av Katt-ligan blir hon lika orolig som Rachels familj. Var finns Rachel, och vad kan hon ha råkat i?

Boken

Det här är den 47:e boken i Nancy Drew Files-serien. Det är också en av de böcker i serien som översattes till svenska. För att förvirra saken gavs den givetvis ut i B. Wahlströms ungdomsserie, med röd rygg. B. Wahlström gjorde aldrig någon skillnad på de olika Kittyserienra.

Kanske tänker jag också att det färgar vilka böcker i files-serien som de valde att översätta. Efter att ha läst den här boken börjar min magkänsla säga mig att de medvetet valde de mindre mogna böckerna i serien. Files-serien gjordes för en något äldre målgrupp än Mystery-böckerna.

Den här boken gavs ut 1990 för första gången. Den svenska översättningen kom tre år senare och spökskrivaren är än så länge okänd.

Beverly Hills med sina fina hus.

Historien utspelar sig den här gången i Beverly Hills, dit Ned tagit Kitty. De är sedan Kitty och Ned som löser mysteriet tillsammans. Ingen George, Bess eller Carson.

En rolig detalj är att vi faktiskt får veta lite mer om Kittys filmsmak.

Det visar sig att Kitty gillar Ingrid Bergman och Humphrey Bogart.

Så hur känner vi kring detta? Är vi förvånade att Kitty gillar Casablanca eller är det väntat? Gillar alla Casablanca? Undertecknad tycker faktiskt att filmen är lite överskattad. Vore det inte intressant att få veta varför Kitty gillar den så mycket. Det får vi tyvärr inte.

Istället är hon upptagen med att fåt tag på de här personerna i Katt-ligan. Dem som skriver hemliga hotelsebrev och har sig.

Slutsats och betyg

Nej, det här är inte bra. Det är helt oengagerat och jag blir faktiskt provocerad av att B. Wahlströms väljer att översätta den här boken när det finns så många andra böcker i serien som har betydligt högre kvalitet. Det är banne mig oförsvarbart!

Boken bjuder heller inte på något härligt när det gäller miljöbesvkrivningarna. Trots att Kitty befinner sig i Beverly Hills. Något mer kunde författaren väl ha bjudit på. Istället verkar det likna vilken villaförort som helst och kunde lika gärna ha utspelats i Norrköping. Läsaren hade inte märkt någon skillnad.

Det största problemet är ändå historien/mysteriet. Den känns felkonstruerad – som att den börjar i fel ände. Man börjar också ana oråd när det visar sig att skurkarna väljer att kalla sig för Katt-ligan – ett namn som jag annars tycker passar för några medelålders damer som har det gemensamt att alla har katt. Nej kattligan är inte de coolaste katterna i stan, det märks redan på namnet. Och i slutändan visar det sig att allt handlar om uttråkade, bortskämda ungdomar från den övre medelklassen. Gäsp. Nej, boken hade faktiskt varit bättre om ligan bestått av de där tanterna istället.

Jag ger den här boken en etta i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man inte utnyttjar Beverly Hills mer, där finns ju massor med roligt.
BästCasablanca, detta fastän det inte är min favoritfilm.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: James Mathewuse
Boknummer Wahlströms: 2639
Upplagor:
1 – 1993
2 – 1996
3 – 2001

Originaltitel: Flirting with Danger
Utgivningsår i USA: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok enligt B. Wahlström: Kitty och grannflickans hemlighet
Föregående bok enligt den amerikanska ordningen: Win, Place, or Die
Nästa bok enligt B. Wahlström: Kitty och skuggan ur det förflutna
Nästa bok enligt den amerikanska ordningen: A Date with Deception – Kitty och Flygmysteriet
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *