Kitty och den svarta rosen

on

Kitty, George och Bess är på semester i Oxford när de snubblar över ett märkligt mysterium. Under en fin middag på universitetet kommer en pil plötsligt farande genom luften ovh landar rakt framför Kitty! Med pilen följer ett gåtfullt meddelande. Någon vädjar om Kittys hjälp att finna ”den svarta rosen”.
Men vad är egentligen den svarta rosen? När Kitty och hennes kompisar börjar nysta i fallet upptäcker de något intressant – alla spår verkar leda till Gwyneth Davies, den berömda deckarförfattaren. Hon som helt nyligen dog…

oxford robe
Så här kan studenterna på Oxford se ut.

Som någon sa, den här boken är lite som Harry Potter möter kommissarie Morse. En deckarförfattare är död. På skolan går folk runt i svarta engelska skolrockar. Kitty tar på sig att hitta den svarta rosen som plötsligt verkar finnas överallt. I böcker, i hagen (den svara hästen ”Rose”) som en ring och i trädgården. Vilken ros är den rätta och hur hänger den ihop med Gwyneths död? Snart verkar någon också vilja sätta käppar i hjulet för Kittys utredning.

Till sin hjälp för att lösa mysteriet har Kitty sin pappa, liksom vännerna George och Bess.

Boken

I USA kom boken ut 1997 och det är den 137:e boken i originalserien om Kitty. I Sverige gavs boken ut ett år senare. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene. Den egentliga författaren är i skrivande stund okänd.

Slutsats och betyg

Jag brukar ju oftast läsa nästa bok i ordningen. Men nu blev jag sugen på att hoppa lite. Sedan läste jag ett inlägg på Instagram om den här boken och blev nyfiken. Svarta rosor och Oxford. Det kan ju inte vara dåligt. Och det var det inte heller.

Boken har ett fint flyt och historien känns ok. Den innehåller en del klichéer, men det vill jag nog också ha. Slutet var lagom överraskande/förväntat så jag fick precis vad jag ville ha. Det enda som saknades var väl ett spöke då. Å andra sidan slapp vi Ned. 😀

Jag känner mig generös idag. Det blir en femma för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

svart rosSämst: Vissa karaktärer känns lite väl endimensionella kanske. Jag hade velat veta mer.

Bäst: Miljön. Alla historier blir mer spännande i Oxford.

Övrig information

Antal sidor: 188
Första upplagan
Tryckt i Nørhaven A/S, Danmark, 1998

Bokomslag: Ernie Norcia
Boknummer Wahlströms: 2877
Upplagor:
1 – 1998

Originaltitel: In Search of the Black Rose
Utgivningsår i USA: 1997
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Kitty och den bortrövade pojken
Nästa bok: Kitty och mysteriet på Maui

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *