Kitty och den vilda hingsten

Bess stod tryckt mot de grova plankorna i stängslet till inhägnaden och framför henne stegrade sig en jättestor, svart hingst. De mörka ögonen hade en vild blick och hans svettiga hårrem glänste blå i ljuset från gårdsbelysningen. Kitty fick hjärtat i halsgropen. Renegade! tänkte hon skräckslaget.

Det amerikanska originalomslaget.

Calloway Ranch ägs av den unga rodeoryttaren Tammy, som sedan hennes pappa dog haft stora ekonomiska problem. Någon är ute efter att ruinera henne och ta över ranchen. När hennes mest värdefulla häst, den vilda och oridbara Renegade, plötsligt försvinner är det tur att Kitty är på besök. Hon bestämmer sig för att försöka lista ut vem som vill sabotera för Tammy. Förmodligen finns även Renegade i närheten av skurken.

Boken

Det här är den 86:e boken om Kitty i originalserien och den skrevs under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren för just den här boken är däremot okänd.

Hela historien utspelar sig i Montana dit Kitty och hennes vänner åkt för att träffa Tammy på hennes ranch. Genom boken visar det sig att även Kitty är en skicklig ryttare. Och det borde hon ju vara, det är inte första gången Kitty träffar en häst. Första gången är i ”Kitty och hemligheten på ranchen”. Det är inte heller första gången som en bok även har rodeotema. Det skedde i ”The Elusive Heiress” som tyvärr aldrig översattes till svenska.

Ritt i Montana.

En rolig detalj i boken är dessutom matlagninsscenen. Det visar sig nämligen att George är en fena på att laga mat.

Hur är George på matlagning egentligen?

Slutsats och betyg

Jag tycker att det är är ett alldeles lagom litet Kittymysterium. Historien är förvisso lite förutsägbar men när det gäller Kitty tycker jag ibland att det är ok. Det gör att läsaren känner sig smart och vad är det för fel på det? Därmed inte sagt att man vet vem skurken är på en gång. Förutsägbarheten ligger i andra saker.

När det gäller Kittys detektivarbete i den här boken så består det mest av att försöka fånga in en häst och undersöka ledtrådar. Det är ok men inget extraoordinärt. Förutom att Kitty är väldigt duktig på hästryggen då. Oftast rider hon en häst som kallas för Generalen.

Kitty kan rida hästar bättre än alla killar.

Utöver det är miljön trevlig. Man får en bra känsla och uppfattning om Montana och ranchlivet där. Sedan vet jag ju inte om det överenstämmer med verkligheten. Men det spelar kanske mindre roll.

I slutändan gör allt det här att jag ger den här boken en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Vissa partier var lite långsamma. Kanske hade man kunnat komprimera boken 10-20 sidor?
BästAtt Kitty kan rida hästar som inte killar klarar av.

Övrig information

Antal sidor: 195
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: Linda Thomas
Boknummer Wahlströms: 2548
Upplagor:
1 – 1991
2 – 1996

Originaltitel: The Mystery of Misty Canyon
Utgivningsår i USA: 1988
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och TV-mysteriet
Nästa bok: Kitty och rockstjärnans gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *