Kitty och det dolda tornets hemlighet

Liftstolpen tippade framåt och Kitty blev hängande fritt i luften. Vindstötarna fick henne att svaja fram och tillbaka. Stolen snurrade till och drog Kitty med sig. Hjälplöst klamrade hon sig fast i stängen och försökte överväga sitt nästa drag.
Hon blundade hårt och släppte taget. När Kitty öppnade ögonen igen såg hon den snötäckta marken komma rusande allt närmare.

Det amerikanska originalomslaget.

Kitty som hade tänkt sig en vilsam skidsemester får genast ett nytt mysterium på halsen. Hotellet de bor på visar sig vara ett gammalt slott fullt av väl bevarade hemligheter. Enligt legenden ska Marie-Antoinette ha gömt något värdefullt i ett av de många lönnrummen. Kitty bestämmer sig för att söka sanningen. Men hon upptäcker snart att där det finns dolda skatter, där lurar också faran…

Till hotellet har hon åkt tillsammans med George och Bess som givetvis hjälper henne att försöka lösa mysteriet.

Boken

Det här är den 128:e boken i den klassiska serien om Kitty Drew och den gavs ut 1995 för första gången, i USA. Den svenska översättningen kom två år senare. Boken skrev under pseudonymen Carolyn Keene och tyvärr är den verkliga författaren hittills okänd.

Historien har blivit något av en klassiker särskilt eftersom boken också ligger till grund för ett av de mer populära Kittyspelen, ”Treasure in the Royal Tower”. Det gavs ut 2001.

Beatrice Hotchkiss
Professor Beatrice Hotschkiss.

Spelet följer boken någorlunda, även om man har tagit bort en del karaktärer som annars är med i boken. Spelet presenterar också den episka karaktären professor Hotchkiss för första gången. Med den skillnaden att hon är en han i boken!

I spelserien dyker Hotchkiss sedan upp ett par till gånger, som en av seriens roligaste karaktärer.

Spelet bygger mycket på att Kitty (utan George och Bess) blir insnöad på hotellet när mystiska saker. I boken är det inte riktigt så. Dels är Bess och George med. Sedan blir de inte insnöade. Istället är de ute och åker skidor, med mera.

Historien i boken förutsätter också att delar av olika gamla slott i Europa har flyttats till USA. Bokens slott, Wickford, kommer nämligen ursprungligen från Europa. Jag var givetvis tvungen att undersöka detta. Var det vanligt och finns det något slott som verkligen har flyttats till USA?

Det närmsta jag kom är klostret S:t Bernard de Clairvaux som byggdes i Segovia, Spanien, där den blev klar 1141. William Randolph Hearst köpte sedan klostret, vilket var olagligt vid tidpunkten. Men Hearst hade en dröm och lät inte några lagar hindra honom. 1926 plockades klostret packades ner i bitar och skeppades till Brooklyn där det låg orört fram till 1952. Det berodde främst på en pandemi som brutit ut i Spanien. Lådorna hamnade i karantän och Hearst fick aldrig tillfälle att monterade upp det. 1952 köptes det istället av Raymond Moss och William Edgemon som gjorde slag i saken. Klostret hittade ett nytt hem i Miami Beach där det byggdes upp som en kyrka. Moss och Edgemon la också till nya delar till huset/kyrkan som de också importerade från Spanien. Idag är kyrkan populär för vigslar och turister.

Det verkar ändå inte som att jättemånga slott och byggnader faktiskt flyttades till USA men det förekom alltså.

I boken framgår det också att Kitty läst franska i 3 år. Lite märkligt eftersom hon i flera andra böcker inte kan franska, istället har det verkat som att Kitty läste spanska i skolan. För det har hon kunnat i flera böcker.

Slutsats och betyg

Det här tycker jag om, både eftersom jag sedan tidigare är förtjust i spelet, men också eftersom boken har fart och fläkt. Dessutom är jag väldigt förtjust i mysteriet. Jag förstår verkligen varför man valde att göra ett spel inspirerat av boken. Här har vi ett slott fyllt av hemliga rum och gångar. Någonstans finns en skatt och för att hitta den måste man hitta olika ledtrådar. Perfekt upplägg!

Då spelar det mindre roll att Hitchkiss är en virrig, rödhårig dam i mitt huvud och inte någon gammal gubbe. Jag vill så gärna bara får reda på hur Kitty ska hitta skatten och vem som är skurken. Allt annat spelar mindre roll.

På vägen till lösningen bjuds det dessutom på massor med snö, en del action och en gullig hund. Mysigt och spännande.

Jag ger givetvis den här boken en femma i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Hotchkiss inte var lika charmig i boken som i spelet. Dessutom är omslaget lite väl trist.
Bäst: Mysteriet och flytet.

Övrig information

Antal sidor: 189
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1997
Bokomslag: Aleta Jenks
Boknummer Wahlströms: 2806
Upplagor:
1 – 1997

Originaltitel: The Treasure in the Royal Tower
Utgivningsår i USA: 1995
Övriga omslag.

Föregående bok: Kitty och flygplanssabotören
Nästa bok: Kitty och såpoperans hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *