Kitty och dubbelbedragaren

Vilka vackra hästar! Kitty, Bess och Ned är mäkta imponerade. De har kommit för att se Grand Prix-tävlingarna i hästdressyr. Några av världens bästa ryttare ska delta, och överallt finns eleganta hästar och glada människor. Överallt utom i ett av stallen… För vad pågår egentligen i stall C? När Kitty visas runt får hon en känsla av att allt inte står rätt till. Snart visar det sig att Kitty har rätt. Det börjar brinna i en av hästboxarna och stallets värdefullaste häst försvinner spårlöst. Vad pågår egentligen?

Det amerikanska originalomslaget.

I boken besöker Kitty, Ned och Bess en väninna till dem, Lee Anne Suna. Det senaste året har hon hjälpt den förre detta olympiska mästaren Klaus Schaudt med sina dressyrhästar. Nu har de åkt för att hälsa på henne och för att följa ridtävlingarna. Under året har Lee Anne också blivit förtjust i ryttaren Michael Raines som ska delta i tävlingarna med en av Klaus hästar. Har han möjligen något med branden att göra?

Ett riktigt hästmysterium

Enligt den svenska utgivningen av Kittyböcker är ”Kitty och dubbelbedragaren” den 132:a boken i serien. I USA är det den 145:e boken. Boken spökskrevs av Alison Hart som har gett ut flera ungdomsböcker i eget namn. Även på svenska. Många av dem handlar om hästar och det gör även det här mysteriet med Kitty. Genom boken får man också lära sig lite grundläggande saker om hästar och dressyr.

Illinois Horse Park som det såg ut innan renoveringen.
Illinois Horse Park som det såg ut innan renoveringen.

Mysteriet utspelar sig också på ett verkligt ställe, Illinois Horse Park. I alla fall fanns den när boken skrevs. På parkens hemsida står de att parken renoveras och att den kommer att öppna igen 2015. Det var ju ett par år sedan. Vad som har hänt sedan dess hittar jag ingen information om.

I Sverige kom boken ut i två upplagor. Ett med det amerikanska omslaget. 2006 gjorde den svenska illustratören Andreas Bennwik ett nytt omslag åt boken. Det syns till längre ner på sidan.

Slutsats och betyg

Jag hade inte särskilt stora förväntningar på den här boken. Det har jag inte på de nyare böckerna. Jag har ju en bild av att de nyare böckerna inte ska vara lika bra som de gamla. Mest av allt ska det bli intressant att se om det är sant.

När det sedan visar sig att den handlar om hästar blev jag tveksam. Jag var inte en hästtjej när jag var liten. Snarare tvärtom… vad det nu kan vara. Jag gillade böcker om hundar. Det var min grej. Nu var den här boken helt ok. Jag gillade dessutom hästen som boken främst handlar om. Den som försvinner.

På minussidan ligger Ned. Han tar liksom för mycket plats, tycker jag. Gudbevars är det inte han som räddar Kitty i slutet. Det hade varit katastrof. Samtidigt känns det uppfriskande att alla vännerna inte alltid måste vara med i varje bok. George saknas och nämns bara i förbifarten. Hon hade andra saker för sig och det har ju människor ibland.

I slutändan ger jag boken en stabil trea. Mysteriet är inte fantastiskt men miljön är bra och boken är helt ok.

Lite kuriosa är också att Bess berättar att hon och Kitty lärde sig att rida när de var sju år. Det är inte sant. Flickorna lärde sig rida i ”Kitty och hemligheten på ranchen”. Då (i den första versionen av boken) var flickorna 16 år gamla.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Ned är med så mycket.
Bäst: Att hästen verkar rätt så cool. ?

Övrig information

Antal sidor: 186
Femte  upplagan
Tryckt i Falun, 2006
Bokomslag: Andreas Bennwik
Boknummer Wahlströms: 2978
Upplagor:
1 – 2001
2 – 2006
Jag hittade den även som ljudbok, på svenska.

Originaltitel: The Missing Horse Mystery
Utgivningsår i USA: 1998

Föregående bok: Kitty och julmysteriet
Nästa bok: Kitty och miljonvinsten

Övriga bokomslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *