Kitty och fallet i Venedig

En kväll när Kitty och hennes vänner Bess och George sitter på terassen utanför sitt hotell i Venedig och tittar på gondolerna som sakta glider förbi i månskenet blir de vittne till något underligt. På andra sidan kanalen slocknar plötsligt ljuset i skyltfönstret till en känd konstglasaffär och det hörs ett avlägset ljud som av krossat glas. Kitty beger sig genast dit…

Mystery of the Winged Lion
Det amerikanska originalomslaget.

I den här boken har flickorna beget sig till Venedig på semester. Där hanar de givetvis i ett nytt mysterium som verkar handla om glaskonst. Dessutom träffar de en venetiansk hertiginna som misstänker att hennes brorson har kidnappats.

Till Venedig har även Ned, Burt och Dave begett sig, för att överraska flickorna. Men allt går om intet eftersom pojkarna hamnar i fängelse det första de gör. Istället får Kitty försöka hjälpa dem ut. Däremot får de inte spendera särskilt mycket tid ihop. Snart försvinner även Kitty, George och Bess spårlöst. Har de också blivit kidnappade?

Boken

Det här är den andra boken som skrivs av Nancy Axelrad, som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. I USA gavs den ut 1982 för första gången och i Sverige kom den ut året därpå, 1983. På engelska heter boken ”Mystery of the Winged Lion”, vilket översätts till Mysteriet med det bevingade lejonet. Innan man bestämde sig för den titeln var arbetstiteln länge ”The Gondolier’s Secret” – Gondoljärens hemlighet.

Boken utspelar sig helt i Venedig. Vilket verkligen märks. Boken innehåller den ena lokala referensen efter den andra. Det talas också en hel de italienska i boken, även om flickorna inte pratar italienska själva.

I Venedig bor flickorna på Hotel Gritti Palace. Hotellet finns på riktigt och kan ses i bilderna nedan.

Pojkarna å andra sidan spenderar sina pengar på Excelsior Hotel som ligger på ön Lido, utanför Venedig. Med andra ord bor alla väldigt flott. 😀

Kitty, George och Bess spenderar sedan en hel del tid i Markuskyrkan, där det bevingande lejonet spelar en viss roll i historien.

Slutsats och betyg

Bitvis tycker jag att den här boken är jättebra och bitvis är den helt förskräcklig. Rörig! Eller är var det bara jag som hade svårt att hänga med i alla svängarna?

Det jag gillar är mysteriet. Jag tycker också om miljön och det faktum att Kitty gör en hel del riktigt detektivarbete. Hon smyger och luskar runt, precis som hon ska.

Det jag tycker mindre bra om är att boken känns rörig. Det beror kanske främst på alla detaljerna, italienskan, och så är det så mycket som händer. Särskilt i den sista halvan av boken. Första hälften känns mycket bättre sammanhållen.

I boken figurerar också pojkarna (Ned, Burt och Dave) mer än vanligt. Och på egen hand när de letar efter flickorna. Jag brukar ju inte gillar när de är med men här tycker jag att det fungerar ovanligt bra. Ända tills de ser fel, en rödblond flicka som går tillsammans med en blondin. Visst måste det vara Kitty och Bess?! Det är det inte men det hindrar inte pojkarna från att börja umgås med dem ändå, för att göra flickorna svartsjuka. Det känns rätt skruvat faktiskt.

Så vad ska man ge den här boken i betyg? En svag trea eller en stark tvåa. Det blir trean med reservation…

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att pojkarna tar fel på flickorna, men flicka som flicka… Störtlöjligt.
Bäst: Venedig.

Här kan du lyssna på det första kaptilet:

Övrig information

Antal sidor: 194
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Ruth Sanderson
Boknummer Wahlströms: 2277-2278
Upplagor:
1-3 – 1983
4 – 1990
5 – 1994
6 – 1997

Originaltitel: Mystery of the Winged Lion
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och det gåtfulla ansiktet
Nästa bok: Kitty och filmmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *