Kitty och grannflickans hemlighet

– Titta Ned, är de inte söta? sa Kitty och pekade mot paret som kom gående hand i hand. Det är Nikki, flickan i huset bredvid vårt, och hennes första stora kärlek.
– Precis som du är min, sa Ned och gav Kitty en kram. Min första och enda.
Över hans axel såg Kitty hur Nikki plötsligt slet sig fri från sin pojkväns hand och sprang därifrån, utan att bry sig om hans rop. Kitty suckade. Alla hade det inte lika bra som hon och Ned.

Det amerikanska originalomslaget.

Trots det hon sett blir Kitty väldigt överraskad när Nikki några dagar senare blir anklagad för mordet på sin egen pojkvän.

Mordet verka på något sätt hänga samma med ett antal stölder som ägt rum i en lokal modebutik. Om Kitty bara kunde lista ut hur och rentvå sin granne.

Boken

Det här är den 39:e boken i Nancy Drew Files-serien. Boken fungerar även som språngbräda till River Heights-serien – en serie som utspelar sig i River Heights men som mest handlar om andra människor som bor där, än Kitty Drew. I serien dyker Kitty upp ibland men mer som en bifigur än som huvudperson. Istället är det mestadels Nikki som är huvudperson. Sedan handlar det om hennes vänner och (kärleks)rivaler i River Heights High School. B. Wahlströms gav ut två av de totalt 16 böckerna i serien.

”Kitty och grannflickans hemlighet” skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

I den här boken får vi lära känna olika personer i River Heights mer än vanligt och tonen är lite annorlunda jämfört med andra böcker i serien. Som om vi kommer karaktärerna lite närmare.

I originalserien figurerade förvisso en del grannar till Kitty, men inte som återkommande karaktärer. Det är samtidigt lite av ett kännetecken för Files-serien – att olika karaktärer dyker upp igen. Sedan vet jag inte om Nikki kommer att dyka upp igen men nu vet vi i alla fall att hon finns där och bor granne med Kitty. Det beskrivs också hur Kitty har sett henne växa upp och tycker om Nikki. Vilket i sin tur gör att Kitty känns mänskligare än vanligt.

Vid tillfälle ska jag ge mig i kast med River Heights serien också och se hur den är.

I boken framgår det också att Kitty och Ned ska fira årsdag. Om det är ett år eller flera år ihop framgår inte. Däremot påstås det att Kitty har varit Ned trogen genom tiden ihop som par. Eftersom jag (möjligen till skillnad från spökskrivaren) har läst alla böckerna i serien fram tills denna, vet jag inte om jag riktigt håller med om det. Kitty och Ned gjorde ju slut dessutom kysser Kitty en annan kille i ”Wings of Fear”.

Kitty och Ned har det bra i den här boken i alla fall.

Vill man läsa mer om den fiktiva staden River Heights så finns det mer information i den här artikeln.

Slutsats och betyg

I början av den här boken var jag faktiskt inte så särskilt imponerad. En butikstjuv i hemstaden och en grannflicka med kärleksbekymmer. Jag gillar de mer extravaganta historierna. När Kitty åker till något exotiskt ställe och hittar en skatt i ett lönnrum. Ja, eller mordgåtorna i Files-serien…

Som tur var utvecklades den här boken till just det i slutet av boken. Det kändes också fräscht att Kitty var mer mänsklig i den här boken. Hon blir berörd på riktigt när hon hittar kroppen och tröstar sedan Nikki på ett betydligt mer mänskligt vis. Annars brukar hon vara lite som en maskin.

Jag gillade också hennes detektivskills mot slutet av boken. Att kommisarie McGinnis ger henne fritt svängrum att kolla akter och undersöka bevis är givetvis inte något man ska fundera vidare över. Det är inte särskilt trovärdigt, men för att Kittyuniversumet ska fungera måste det vara på det viset.

Jag ger den här boken en svag fyra i betyg. Främst för att den kändes intressant och viktigare än många andra böcker.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att den svenska titeln är riktigt missvisande.
BästKittys plötsliga mänsklighet.

Övrig information

Antal sidor: 199
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: James Mathewuse
Boknummer Wahlströms: 2614
Upplagor:
1 – 1992
2 – 1997

Originaltitel: The Suspect Next Door
Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Kitty och den försvunna arvtagerskan
Föregående bok enligt den amerikanska ordningen: The Final Scene
Nästa bok enligt B. Wahlström: Kitty och den mystiska kattligan
Nästa bok enligt den amerikanska ordningen: Shadow of a Doubt
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *