Kitty och skidmysteriet

Det snöade lätt när Kitty denna mulna februaridag körde sin Mustang längs en slingrande bergsväg i Vermont. Hon såg med glädje fram emot en härlig, lugn semester tillsammans med sina bästa vänner och hade ännu inte en aning om vad som väntade dem däruppe i det ensliga Webb Cove. Men nästan genast började saker och ting hända. Vem var den mystiska skidåkaren och vem hade skrivit ordet MÖRDARE i den vita snön?

Murder on Ice
Det amerikanska originalomslaget.

En skön semester är precis vad hela gänget behöver. Kanske med lite romantik också… Men det är inte vad som händer. Det börjar med att Kitty skadas i en lift som någon mixtrat med. Sedan råkar även Ned ut för en läskig olycka.

Hotellägaren Liz ber Kitty att undersöka vem det är som försöker förstöra anläggningens rykte och snart faller misstankarna på den otrevliga skidläraren Luke men George, som har fallit pladask för honom ställer sig på hans sida. Hon menar att han inte kan vara den skyldiga.

Ska vänskapen hålla och kommer Kitty att kunna lösa fallet?

Boken

Den här boken är den tredje delen i Nancy Drew Case Filesserien och i USA släpptes den 1986. I Sverige kom den ut 1989 och då i den vanliga serien med röda ryggar. Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren bakom just den här boken är i nuläget okänt.

I boken blir Kitty och George nästan ovänner på grund av att George bara har ögon för Luke. Det tillhör inte vanligheterna.

En annan rolig sak som jag noterade är att skidåkaren i bakgrunden ser ut som Ingemar Stenmark. Jag misstänker att någon av bilderna från hans storhetstid är förlaga till just den figuren. Jämför själv.

Boken utspelar sig i Vermont som har fina skidanläggningar. Det är dessutom första gången som jag kan minnas att hon åker dit.

Skidåkning i Vermont.

Slutsats och betyg

Lika mycket som Kitty hade sett fram emot sin semester såg jag fram emot att läsa ett mysigt mysterium i vinterskrud. Vinterskrud fick jag med råge men annars är det här mysteriet under all kritik. Boken innehöll alldeles för mycket ologiska luckor.

Det börjar med att Kitty kör sin blåa Mustang till hotellet med vinden i håret. Det betyder alltså att hon kör nercabbat dit vilket verkar helt idiotiskt. Sedan råkar hon ut för en liftolycka när snöret, i snörliften går av. Innan dess verkar det inte som att någon av liftarna fungerar men ändå finns det folk på toppen av backen. Hur kom dom dit?

Sedan bygger hela mysteriet på att Kitty och George inte pratar ihop sig. Hade de bara gjort det hade allt varit löst efter halva boken. När de flesta läsare nog har listat ut vem den skyliga är.

Nej fy! Det blir en etta för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Nercabbat, really?!
Bäst: Vintermiljön är ändå mysig.

Övrig information

Antal sidor: 190
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1989
Bokomslag: Joseph Cellini
Boknummer Wahlströms: 2490
Upplagor:
1-2 – 1989
3 – 1990
4 – 1994

Originaltitel: Murder on Ice
Utgivningsår i USA: 1986
Utöver det amerikanska och det svenska omslaget hittade jag dessutom en nederländsk, fransk och brittisk version av boken, nedan.

Föregående bok: Kitty och trollpilen
Nästa bok: Kitty och tidningsmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *