Kitty och träskmarkens hemlighet

– Sätt dig! röt Kitty. Men det var för sent. Kanoten la sig på sidan och i nästa sekund hamnade både Bess och Kitty i det gyttjiga vattnet. Bakom sig hörde de ett plaskande ljud. En alligator hade lämnat sin plats på stranden och kom nu snabbt simmande i riktning mot sina lättfångade offer. 

Kitty och hennes vänner Bess och George har blivit inbjudna till Everglades nationalpark av Susan, en av parkens anställda. Hon vill ha hjälp att hitta sin arbetskamrat, Jade, som är spårlöst försvunnen efter en paddeltur i vildmarken. De flesta tror att hon är död, men Susan hoppas ändå att det finns en chans att Jade har klarat sig. Kitty börjar undersöka fallet och finner flera mystiska ledtrådar. Hon är beredd att göra allt för att lösa gåtan och beger sig därför ut i de farofyllda träskmarkerna där Jade försvann.

Äventyr i Everglades

Everglades träskmarker är sannerligen inte jordens vänligaste ställe. Här finns både alligatorer och läskiga ormar. Men här finns också Manater, som verkar kompensera för alla andra läskiga djur. Den är lite som vattenversionen av en sengångare. Långsam och vänlig.

Manaterna är utrotningshotade och i boken spelar de roll eftersom mysteriet utspelar sig i anknytning till olika projekt som vill rädda arten.

Bok och betyg

I Sverige gavs den här boken ut som den 140:e och i USA är det den 161:e boken i originalserien. Vem som egentligen spökskrev den, under pseudonymen Carolyn Keene, är i nuläget oklart.

Personligen tyckte jag att det här var en trevlig bok. Jag gillar att den utspelar sig i Everglades och i dessa tider av miljöhot känns temat för boken aktuellt. Att rädda miljön och tänka på djuren. På minussidan ligger beskrivningen av Bess. Hon känns ovanligt nojig och de andra flickorna borde nog ha lämnat henne hemma för just det här äventyret.

Ändå är det en spännande bok. Särskilt när flickorna ger sig ut på kanottur i området. Då blir till och med jag orolig.

Eftersom jag känner mig generös idag blir det en fyra i betyg för den här boken. En annan dag hade det kanske bara blivit en trea.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag blir irriterad på att Bess är ovanligt fjompig.
Bäst: Man lär sig alltid något nytt när man läser Kittyböcker. I den här lärde jag mig att det fanns indianer i Everglades, för superlänge sedan. Det hade jag verkligen ingen aning om.

Övrig information

Antal sidor: 156
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 2009
Bokomslag: Andreas Bennwik
Boknummer Wahlströms: 3062
Upplagor:
1 – 2002
2 – 2009
Finns även som ljudbok, på svenska.

Originaltitel: Lost in the Everglades
Utgivningsår i USA: 2001

Föregående bok: Kitty och stulna brudslöjan
Nästa bok: Kitty och kristallfågelns gåta

Andra omslag till boken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *