Mary, Lou och den magiska ringen

Mary och Lou har fått en ny skolkamrat – den mystiska Fleurette Garnier från Frankrike. Men hur de än försöker lyckas de inte komma henne nära. Hon drar sig undan och verkar inte vilja ha några kompisar. Det måste finnas en naturlig anledning tänker systrarna och anledningen blir allvarlig när någon vänt upp och ner på Fleurettes rum. Samtidigt som flickan själv spårlöst försvunnen.

The Secret of the Jade Ring
Det amerikanska originalomslaget.

Samtidigt verkar de gå inflation i jaderingar. Mary har blivit av med sin och snart försvinner även ringen som tillhörde skolans museum. Den var en imitation av en annan väldigt värdefull ring. Snart börjar alla misstänka att Fleurette ligger bakom stölderna. Men är det verkligen så enkelt?

Boken

I USA gavs den här boken ut 1953 i samband med att bokserien om Mary och Lou precis dragit igång igen. Boken skrevs av Mildred Wirt Benson men det skedde gissningsvis några år innan boken sedan gavs ut. 1953 hade Stratemeyersyndikatet i princip slutat ge Mildred fler skrivuppdrag. Samtidigt var det så att serien om Mary och Lou slutade ges ut 1944, för att sedan återupptas 1949 med nya böcker från och med 1952. Någonstans mellan 1944 och 1952 skrev förmodligen den här boken. Sedan skulle den första svenska utgåvan dröja ända till 1973.

Boken i sig cirkulerar främst kring bågskytte och jaderingar. Faktum är att de hänger samman. Det var nämligen inte ovanligt att forntida bågskyttar använde sig av en särskild sorts tummring när det skulle skjuta pil. Det var inte ovanligt att de var gjorda i jade. De kan se lite olika ut men de är ofta grövre än vanliga ringar. De ser alltså inte ut som ringen som är inklippt på bokens framsida.

The secret of the jade ring illustration
Mary och Lou i en illustration från det amerikanska originalet.

Slutsats och betyg

Av alla böckerna i serien är det här nog den hittills mest naiva. Den innehåller en ring som någon är ute efter, eftersom det sägs att den har magiska krafter. Det betyder också att den absolut inte får komma i orätta händer.

Samtidigt blir alla flickorna på Starhurstkolan helt besatta i bågskytte. Det verkar faktiskt inte som att dom gör annat än pysslar med det. Givetvis kommer Mary och Lou med i skollaget och givetvis blir Lettie avundsjuk och försöker sabotera. Och så håller det på.

Dessutom känns bågskyttescenerna animerade. I en scen skjuter en flicka en pil som missar och letar sig ut i publiken. Som tur är hinner publiken springa undan! Det är bara möjligt i tecknad film och vem sätter publiken i närheten av måltavlan? Så många frågor och logiska luckor.

Jag tror ändå att det jag reagerar mest på är Lettie. Hon är ovanligt barnslig i den här boken och hennes sabotageförsök är riktigt farliga. Genom merparten av boken framstår hon faktiskt som den största skurken av dem alla. I en scen häller hon frätande syra på en handduk som sedan används av en annan flicka… Hur kan det inte leda till relegering? Helt otroligt!

Och sist har vi Fleurettes märkliga beteende som känns lite väl utdraget…

Nej, det blir faktiskt en etta för den här boken. Det mesta var rätt dumt.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Handduken med den frätande syran.
Bäst: Kopplingen mellan tummringar och bågskytte var intressant.

Övrig information

Antal sidor: 194
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1973
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 1714-1715

Originaltitel: The Secret of the Jade Ring
Utgivningsår i USA: 1953
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och tornspöket
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och lönnrummets gåta

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och tornspöket
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och lönnrummets gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *